ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην ελέγχου οι διαδικασίες για rapid test

04 Νοεμβρίου 2021, 14:01

images

Στην Επιτροπή Ελέγχου συζητήθηκε σήμερα το θέμα των διαδικασιών για τη διενέργεια rapid test, των PCR και της αγοράς υπηρεσιών για τις κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή των rapid test στο πλαίσιο της πανδημίας.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη σε δηλώσεις της, επεσήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει κληθεί από την έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 να ανταποκριθεί σε πρωτοφανής δυσκολίες, αλλά και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας και τη διατήρηση της δημόσιας υγείας σε ασφαλή επίπεδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω συνθήκες, είναι εκτίμηση μας ότι το Υ.Υ. επέδειξε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας, ευελιξίας και ανταποκρίθηκε άμεσα στις προκλήσεις που προέκυπταν και παρά το γεγονός ότι η συνεχώς μεταβαλλόμενη και απρόβλεπτη πορεία της πανδημίας καθιστούσε τον προγραμματισμό των εργασιών πολύ δύσκολο έργο», τόνισε.

Είναι αξιοσημείωτο, πρόσθεσε, ότι μέσα από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και τις διαπραγματεύσεις με τους οικονομικούς φορείς, το Υπουργείο Υγείας έχει πετύχει τη μείωση των τιμών, τόσο για τις μοριακές εξετάσεις όσο και για τα τεστ ταχείας ανίχνευσης, με τις συνολικές εξοικονομήσεις να φτάνουν σε περίπου €4,3 εκατ. και την εξασφάλιση δωρεάν ποσοτήτων rapid test, συνολικής αξίας €2 εκατ., περίπου. Δηλαδή συνολικά 6,3 εκατ.

«Η πιο πάνω προσπάθεια ήταν συνεχής, επίπονη και πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, γεγονός το οποίο επισημαίνει και ο Γενικός Ελεγκτής στην Ειδική Έκθεση του ΥΥ/02/2021 για την προμήθεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου την περίοδο της πανδημίας COVID-19», τόνισε.

Επομένως, είπε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει η νομοθεσία και αναλόγως του χρόνου που είχε το υπουργείο στη διάθεσή του για να ανταποκριθεί, έχει μέχρι στιγμής με πλήρη διαφάνεια διασφαλίσει κατά περίπτωση, τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό.

Διαφανείς οι διαδικασίες διαγωνισμών

Στην ομιλία της, κατά τη συνεδρία, η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι για όλους τους διαγωνισμούς που διενεργεί το Υπουργείο Υγείας, οι προσφορές υποβάλλονται όπως προβλέπεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-procurement και διασφαλίζεται το μέγιστο της διαφάνειας στις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Η αξιολόγηση των προσφορών γίνεται με βάση τους όρους των εγγράφων του κάθε διαγωνισμού, ακολουθώντας όλες τις νενομισμένες διαδικασίες.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς για την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, το Υπουργείο Υγείας έχει διενεργήσει 17 διαγωνισμούς, εκ των οποίων οι 13 ήταν με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού ανταγωνισμού, με έγκριση από τον τέως Υπουργό Υγείας και οι 4 με ανοικτό διαγωνισμό. Πρόσθετα έγινε προμήθεια 472.300 τεστ από διαγωνισμό της ΕΕ.

Επεσήμανε ότι τον Οκτώβριο του 2020, για τον 1ον διαγωνισμό με εκτίμηση δαπάνης €200.000, η τιμή ανά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ήταν €5, ενώ με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση του ανταγωνισμού, η τελευταία κατακυρωμένη σύμβαση αξίας €3,5 εκ. έγινε στην τιμή των €1,16/τεστ. Μέσα στα πλαίσια διαπραγμάτευσης που διενεργήθηκε σε αρκετούς διαγωνισμούς επιτεύχθηκε η μείωση της συνολικής τιμής των αναδόχων, στα πλαίσια της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ποσού ύψους €1.5 εκ.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε δωρεά rapid test από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ενώ αρχικά κατανεμήθηκαν για την Κύπρο 75.000 τεστ, σαν αποτέλεσμα των ακατάπαυστων προσπαθειών του Υπουργείου Υγείας, η απόφαση αυτή ανατράπηκε και εξασφαλίστηκαν 536.250 τεστ, των οποίων η συνολική αξία ήταν περίπου €2 εκ.

Για τα μοριακά τεστ, σημείωσε ότι επιτεύχθηκε μείωση των τιμών από €110 τον Απρίλιο του 2020 σε €15 σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι Ανάδοχοι των συμβάσεων είναι κλινικά εργαστήρια αδειοδοτημένα από το κράτος τα οποία πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές με βάση τα έγγραφα των διαγωνισμών. 

Η πιο χαμηλή τιμή που κατακυρώθηκε είναι €15 / εξέταση ενώ στις αρχικές συμβάσεις η τιμή ανά εξέταση ανερχόταν στα €110.

Μέχρι τις 30/09/2021, έχουν διενεργηθεί από 12 οικονομικούς φορείς, μοριακά τεστ COVID -19, συνολικού κόστους €16.708.382 περιλαμβανομένου του κόστους των συμβάσεων για τα τεστ που διενεργούνται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.  Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν, εκτός των αεροδρομίων, είναι 227.333.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι «όταν δει κάποιος τη διαδρομή των τιμών θα καταλάβει ότι αν στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας δεν βρίσκονταν υπεύθυνοι άνθρωποι το κράτος θα επιβαρυνόταν με το με πάρα πολλά εκατομμύρια».

«Αυτή η διαδρομή τιμών από πανύψηλα να κατέβει μέχρι εδώ που κατέβηκε οφείλεται εν πολλοίς στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και στην ομάδα της», είπε ο κ. Κουλίας.

Έκανε λόγο για «ένα φωτεινό παράδειγμα για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», προσθέτοντας ότι «σε όλη αυτή την μακρά διαδρομή και τη δύσκολη το Υπουργείο Υγείας έχει εξοικονομήσει 6,3 εκατομμύρια».

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο πάρτι αν δεν υπήρχαν υπεύθυνα άτομα και αν δεν γινόταν αυτή η σωστή διαδικασία η οποία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη διαχείριση δημοσίου χρήματος», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε πως «είναι φανερό μέσα από τα τεκμηριωμένα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Γιαννάκη ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδρασε γρήγορα αποτελεσματικά, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της πανδημίας στην ολική του κατάσταση, αλλά και ειδικότερα στα θέματα των τεστ».

«Και φαίνεται και εκ του αποτελέσματος αυτό το θέμα και από την κατάσταση της επιδημιολογικής μας εικόνας και σήμερα», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε πως ο ΔΗΣΥ συγχαίρει την Γενική Διευθύντρια για «το πολύ σωστό, σχολαστικό και τεκμηριωμένο έλεγχο που έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες στα πλαίσια των συμβάσεων, οι οποίες διαδικασίες έχουν υποβοηθήσει τη χώρα μας στα πλαίσια της πανδημίας».

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα