ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην εκστρατεία #EUChooseSafeFood η Κύπρος

16 Μαΐου 2023, 13:08

images

Στην εκστρατεία #EUChooseSafeFood, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις επιλογές τροφίμων τους, συμμετέχει για δεύτερη χρονιά η Κύπρος, με τους Υπουργούς Υγείας Πόπη Κανάρη και Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος να στέλνουν μηνύματα με στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, μετά την επιτυχία της τελευταίας διετίας, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ εγκαινιάζουν την Τρίτη, για τρίτη χρονιά, την εκστρατεία #EUChooseSafeFood. Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, συμπεριλαμβάνοντας 16 χώρες.

Επισημαίνεται ότι η εκστρατεία #EUChooseSafeFood έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους πολίτες να έχουν κριτική σκέψη όσον αφορά τις καθημερινές επιλογές που κάνουν σχετικά με τα τρόφιμα. Η εκστρατεία καλύπτει πολλά θέματα σχετικά με τα τρόφιμα και παρέχει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές. Φέτος θα επικεντρωθεί στους τρόπους προστασίας από τροφιμογενείς νόσους, στον έλεγχο των τροφίμων για εντοπισμό τυχόν αλλεργιογόνων καθώς και στην ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

«Η EFSA συνεργάζεται με εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή, υγιεινά και βιώσιμα. Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood συνδέει την επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων με τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις σωστές επιλογές και να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των τροφίμων από όλους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, Bernhard Url.

Σημειώνεται ότι η εκστρατεία απευθύνεται κυρίως σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας από 25 έως 45 ετών, με έμφαση στους νέους γονείς και στα άτομα που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων και την επιστήμη. Παράλληλα, υπογραμμίζει τον ρόλο των Ευρωπαίων επιστημόνων που συνεργάζονται μεταξύ τους για την προστασία των καταναλωτών από διατροφικούς κινδύνους.

H Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Πόπη Κανάρη, υπογράμμισε τη σημασία που δίδει η Πολιτεία στην πρόληψη της Υγείας των Κυπρίων πολιτών. «Με επίκεντρο τον άνθρωπο, η πρόληψη και η προστασία της υγείας των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Κράτους, η οποία συνδέεται πρώτιστα/άμεσα, μεταξύ άλλων, και με την ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε.

«Οι αρμόδιες Αρχές του Κράτους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτών», σημείωσε η Υπουργός Υγείας. «Το Υπουργείο Υγείας, για πρώτη φορά, εντάσσει τα προγράμματα ασφάλειας τροφίμων στα προληπτικά του προγράμματα, καθώς επικεντρώνεται στην πρόληψη αναδυόμενων κινδύνων και στον εντοπισμό ακατάλληλων τροφίμων με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας», πρόσθεσε.

«Τα εν λόγω προγράμματα διεξάγονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με Τμήματα άλλων υπουργείων και με τους Δήμους. Η εκστρατεία αυτή, που πραγματοποιείται στη χώρα μας για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα συνδράμει σημαντικά, τόσο στη σωστή ενημέρωση όσο και στην ενδυνάμωση της γενικότερης αντίληψης των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων», κατέληξε η κ. Κανάρη.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, χαιρέτισε την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των Κυπρίων πολιτών για την ασφάλεια των τροφίμων που πραγματοποιείται για 2η συνεχόμενη χρονιά, δηλώνοντας πως το Υπουργείο του «αποσκοπεί στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων για τους καταναλωτές, μέσω της συνεκτικής στρατηγικής -Από το αγρόκτημα στο πιάτο- και της κατάλληλης παρακολούθησης».

Προς τον σκοπό αυτό, εξήγησε, το αρμόδιο Τμήμα για την ασφάλεια των τροφίμων του Υπουργείου, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, είναι προσηλωμένες στη διασφάλιση εφαρμογής αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα της ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων που παράγονται και διακινούνται στην Κύπρο. Παράλληλα, συνέχισε, διασφαλίζουν την ταχεία αντίδραση όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Απτά αποτελέσματα

Κατά τα δύο πρώτα έτη της εκστρατείας, η #EUChooseSafeFood είχε θετικό αντίκτυπο όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και την κατανόηση της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ. Το ποσοστό όσων έγιναν αποδέκτες των μηνυμάτων της εκστρατείας που υπενθύμισαν ότι οι αποφάσεις για την ασφάλεια των τροφίμων βασίζονται στην επιστήμη, αυξήθηκε από 2 στους 10 το 2021 σε 4 στους 10 το 2022.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης στο σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ βελτιώθηκαν επίσης μεταξύ εκείνων που ήρθαν σε επαφή με την περσινή εκστρατεία: Το 70% των πολιτών ανέφεραν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2021.

Τρόποι συμμετοχής

Η σημερινή έναρξη της εκστρατείας #EUChooseSafeFood σηματοδοτεί την αφετηρία πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο σε 16 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, οι κυβερνήσεις και οι Αρχές ασφάλειας των τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ θα δρομολογήσουν στοχευμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για το εθνικό τους κοινό στο πλαίσιο της #EUChooseSafeFood.

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την εκστρατεία καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της #EUChooseSafeFood https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-cy η οποία περιέχει πληθώρα πληροφοριών, μεταφρασμένων σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, σχετικά με διάφορα θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

Σχετικά με την εκστρατεία

Οι 16 χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία #EUChooseSafeFood 2023 είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood.



Σχετικά Άρθρα