ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη γωνιά η Π. Κανάρη για προϋπολογισμό 2024

20 Νοεμβρίου 2023, 19:45

images

Ερωτήματα στην Υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου για το 2024.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσίασε ως δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της χώρας και τα δημόσια οικονομικά, τις δαπάνες υγείας.

«Θέλω να μας εξηγήσετε αυτό για το οποίο προειδοποίησε η κυβέρνηση δια το αρμόδιου υπουργού πώς τεκμηριώνεται», τόνισε.

Επίσης ο κ. Λουκαΐδης υπέβαλε ερώτημα για το εαν διαφοροποιείται η εικόνα, τόσο σε ότι αφορά τις δαπάνες υγείας επί του ΑΕΠ αλλά και σε ότι αφορά τις κρατικές δαπάνες επί του προϋπολογισμού.

«Παραμένουμε ή όχι στις κατώτερες θέσεις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο;,», διερωτήθηκε, αναφέροντας ότι αν ισχύει αυτό, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να ξοδεύουν και ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και ως ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού πολύ περισσότερα και δεν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οι οικονομίες τους. 

«Τι είναι αυτό που συμβαίνει επιτέλους και κατά πόσο μιλάμε για κινδυνολογία και από πλευράς της κυβέρνησης ίσως παρασυρμένοι από κάποιους άλλους ή αν υπάρχει οποιαδήποτε βάση», σημείωσε.

Η Υπουργός υγείας παραδέχτηκε ότι ως κράτος παραμένουμε σε κατώτερο επίπεδο αλλά διευκρίνισε όμως ότι η ερώτηση αυτή πρέπει να τεθεί στον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε στα όσα έχει πει η κ. Κανάρη για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Υπουργείο Υγείας, για να σημειώσει ότι την δεν την έχει ακούσει να παραδέχεται πως αυτά που σήμερα σχεδιάζει «είναι αυτά τα οποία είχαν σχεδιάσει οι προκάτοχοι της».

Δεν υπάρχει κονδύλι για Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό του 2024, δεν υπάρχει το κονδύλι για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

«Έχει γίνει ήδη μια απίστευτη δουλειά γνωρίζω, είναι όλα έτοιμα αλλά αν δεν μπει στον προϋπολογισμό του 2024 χάνεται ουσιαστικά ακόμα ένας χρόνος», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και στους Συνδέσμους Ασθενών και στην Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου αλλά και στην Εθνική επιτροπή καρκίνου ρωτώντας αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να ενταχθεί στις αλλαγές για το 2024 και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει», προσθέτοντας πως «το παραλάβαμε με πολλά προβλήματα τόσο στα θέματα οικονομικής διαχείρισης, όσο και στα θέματα της εφαρμογής του».

«Είμαστε εδώ για να τα βελτιώσουμε. Ο ΔΗΣΥ κατηγορεί την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ότι πολλά νομοσχέδια έμειναν στα συρτάρια. Μα ξέχασαν ότι αυτοί για δέκα χρόνια κυβερνούσαν. Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε τις δικές μας ψηφίδες, έτσι ώστε το ΓεΣΥ να βελτιωθεί», είπε.

Ανέφερε πως το ΔΗΚΟ θέλει τα δημόσια νοσηλευτήρια να αποτελούν τη βάση του ΓεΣΥ, προειδοποιώντας ότι «όποιος δοκιμάσει να βάλει χέρι στα δημόσια νοσηλευτήρια θα μας βρει απέναντι του».

Απάντηση Κανάρη

Απαντώντας στις επικρίσεις, η κ. Κανάρη σημείωσε το κονδύλι αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε αφού, όπως είπε, έπρεπε να ολοκληρωθούν διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών .

«Είμαστε στο στάδιο τροπολογίας του προϋπολογισμού του 2024 με το Υπουργείο Οικονομικών. Συζητούμε δηλαδή με το Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη στο πλαίσιο της τροπολογίας», εξήγησε.

Δέκα ν/σ υπό ετοιμασία, εφτά έχουν προωθηθεί στη ΝΥ

Όπως είπε, έχουν ολοκληρωθεί, ετοιμάζονται ή τροποποιούνται νομοσχέδια που αφορούν στην αδειοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας υποδομών και στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας, όπως το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης, το οποίο επανακατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023, ενώ για την παροχή Υπηρεσιών Ασθενοφόρων είπε πως εκκρεμεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Για την ανακουφιστική φροντίδα, είπε ότι είναι σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα.

Επιπροσθέτως, είπε ότι αρχές του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών, ενώ το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή βρίσκεται υπό ετοιμασία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας τα νομοσχέδια για την Ποιότητα Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης, Παροχής Ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας και ο Ιατρών Νόμος έχουν ήδη σταλεί στη Νομική Υπηρεσία.

Όπως έγραψε το πρωί το YgeiaWatch, o προϋπολογισμός του Yπουργείου Υγείας για το 2024 αποτελεί το 10% (2023: 11%) του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι συνολικές δαπάνες, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2023 έχουν προϋπολογιστεί στο €1,3 δισ.  (€1,1 δισ. το 2023).

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα