ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη δίνη απεργιών τα κρατικά νοσηλευτήρια

11 Ιουνίου 2024, 06:13

images

Απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν για τις 20 Ιουνίου, οι γιατροί του δημοσίου διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά κίνητρα που τους δίνονται, ενώ σε κλιμακούμενες πλέον ενέργειες διεκδίκησης του αιτήματος τους για περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων οδεύουν και οι νοσηλευτές.

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ, έκαναν λόγο για απαξιωτική και προσβλητική στάσης των διοικούντων του ΟΚΥπΥ έναντι των εργαζομένων, αποσπασμένων δημόσιων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ.

Ανέφεραν ότι στις 7 Ιουνίου 2024, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του ΟΚΥπΥ με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών για καταβολή των δεδουλευμένων των ιατρών που απορρέουν από τη συμφωνία περί κινήτρων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συντεχνιών με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης του Οργανισμού.

«Η διαβούλευση δυστυχώς κατέληξε σε αδιέξοδο με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς. Η προαναφερθείσα συνάντηση και κατάληξη αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της διαχρονικά απαξιωτικής και προσβλητικής στάσης των διοικούντων του ΟΚΥπΥ έναντι των εργαζομένων, αποσπασμένων δημόσιων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ», τόνισαν.

Ως εκ τούτου, επισημαίνουν, προς διεκδίκηση των δεδουλευμένων των μελών, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 20 Ιουνίου 2024 στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων στις 2 και 3 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των μέτρων θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Προειδοποιήσεις νοσηλευτών

Την ίδια ώρα, σε κλιμακούμενες ενέργειες διεκδίκησης του αιτήματος τους για περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων οδεύουν και οι νοσηλευτές ύστερα από το αδιέξοδο που προέκυψε στη συνάντηση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) την Δευτέρα το μεσημέρι, όπου δεν τους δόθηκαν λύσεις για το πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν.

«Θα κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας, επιφυλασσόμαστε αν θα είναι απεργία ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Σάββας Ιακώβου.

Ο ΟΚΥπΥ είχε υποβάλει στους νοσηλευτές επιστολή με πρόταση επτά σημείων με στόχο την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης που παρουσιάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Δυστυχώς στη συνάντηση, δεν ήταν σε γόνιμη βάση η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν μας δόθηκαν λύσεις ώστε να μας ικανοποιούν. Το κλίμα δεν ήταν πολύ καλό, είχαμε συγκρούσεις», είπε ο κ. Ιακώβου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εμείς πιστεύαμε κι είχαμε την εντύπωση, συνέχισε, ότι η πρόταση με τα επτά σημεία του ΟΚΥπΥ θα προωθείτο στο ΔΣ του Οργανισμού για έγκριση αλλά δυστυχώς δεν έγινε.

Όπως ανέφερε, προτάθηκε από τον ΟΚΥπΥ η πρόσληψη μόνο 15 νοσηλευτών, γεγονός που δεν βοηθά και η υποστελέχωση παραμένει.

Το θέμα που έκλεισε, είπε ο κ. Ιακώβου, ήταν μόνο για τους φροντιστές για τους οποίους θα γίνει προκήρυξη θέσεων.

«Οι λύσεις που προτείναμε για να μπορεί το προσωπικό να εργάζεται με ασφάλεια δεν εισακούστηκαν. Δεν ρυθμίζεται η στελέχωση με κάποια νομοθεσία», πρόσθεσε.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα