ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη βουλή ο προϋπολογισμός ταμείου αναπήρων

01 Μαρτίου 2024, 10:15

images

Στην έκτακτη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, συζητείται σήμερα ο προϋπολογισμός του ειδικού ταμείου για το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, οι μεγαλύτερες δαπάνες του ταμείου αφορούν κυρίως στο σχέδιο δημιουργίας και λειτουργίας μικρών μονάδων αυτοεργοδότησης που στηρίζει ετησίως 10-15 άτομα με αναπηρίες, ώστε να δημιουργήσουν  δική τους επιχείρηση και αναμένεται να ανέλθουν σε €70 χιλ. Οι μικρές μονάδες αυτοεργοδότησης αφορούν οποιονδήποτε βιώσιμο οικονομικό τομέα, όπως για παράδειγμα καφετέριες, εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, διαδικτυακό εμπόριο, δημιουργία ιστοσελίδων, εργαστήρια τεχνών και γραφεία συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Επίσης, δαπάνες €20 χιλ. θα χρηματοδοτήσουν αιτήσεις που θα εγκριθούν στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής χορηγίας σε οργανώσεις για Προγράμματα Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες και του σχεδίου παροχής χορηγίας σε οργανώσεις για προγράμματα κατάρτισης επαγγελματιών για την αναπηρία.

Το σύνολο των εξόδων υπολογίζεται στις €98,9 χιλ.

Τα έσοδα του ταμείου, που προέρχονται κυρίως από τόκους εισπρακτέους, εκτιμάται για το 2025 σε €8,8 χιλ.

Το αναμενόμενο έλλειμμα €90,1 χιλ. που προκύπτει, θα καλυφθεί από το αποθεματικό του ταμείου, το οποίο αναμένεται να ανέλθει τέλος του 2024 σε €500,3 χιλ.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα