ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη Βουλή η ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού

13 Μαΐου 2022, 06:00

images

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων η πρόταση νόμου που προβλέπει την ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού και της εκφοβιστικής συμπεριφοράς – ενδοσχολικής βίας.

Στην αιτιολογική έκθεση, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, αναφέρει ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού ως «bullying», το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι δώδεκα μήνες ή χρηματική ποινή μέχρι €2 χιλ. ή και τις δύο αυτές ποινές.

Αναφέρεται ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού προσλαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις μεταξύ ανηλίκων σε σχολικούς ή/και άλλους συναφείς χώρους όπου συναθροίζονται μαθητές και σε αυτό εμπλέκονται πολλά μέρη. Δηλαδή, ο μαθητής που δέχεται τη βία, ο μαθητής και/ή η ομάδα μαθητών που ασκεί τη βία, ο μαθητής και/ή οι μαθητές θεατές, οι οποίοι παρίστανται κατά την τέλεση αλλά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.

Η κ. Δημητρίου σημειώνει ότι η σχολική βία, διαφέρει από το «πείραγμα» μεταξύ φίλων, στο πλαίσιο του παιγνιδιού, το οποίο επ' ουδενί αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου. Αντιθέτως, στο σχολικό εκφοβισμό εμπλέκονται μαθητές που δεν έχουν φιλικές σχέσεις και οι οποίοι μεταξύ τους παρουσιάζουν ανισορροπία δυνάμεων όσον αφορά τα ατομικά, κοινωνικά ή άλλα χαρακτηριστικά. Συναφώς, ο σχολικός εκφοβισμός αποσκοπεί στην πρόκληση φόβου, αναστάτωσης, απομόνωσης, βλάβης και σωματικού ή ψυχολογικού πόνου ή άλλων ανάλογων καταστάσεων.

Η πολιτεία, λοιπόν, τονίζεται, οφείλει πέραν των διάφορων προληπτικών μέτρων, να λάβει μέτρα προς την αποτροπή της εκδήλωσης του εν λόγω φαινομένου νεανικής παραβατικότητας, στα οποία περιλαμβάνονται μηχανισμοί και δράσεις εκτός και εντός του σχολείου.

«Η ποινικοποίηση του σχολικού εκφοβισμού και η διασύνδεση της καταδίκης του μαθητή που ασκεί εκφοβισμό και έχει κριθεί ένοχος από αρμόδιο δικαστήριο με την επιβολή αναμορφωτικών μέτρων, στο πλαίσιο του προσφάτως ψηφισθέντος περί Παιδιών σε Σύγκρουση Νόμο, θα δώσει το αναγκαίο υπόβαθρο προς αναμόρφωση των προσώπων που εμπλέκονται σε πράξεις άσκησης σχολικού εκφοβισμού, δεδομένου ότι έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι τα ανήλικα πρόσωπα που εμπλέκονται σε πράξεις σχολικού εκφοβισμού, στην ενήλικη τους ζωή παρουσιάζουν εγκληματικές τάσεις», αναφέρεται.

Ποινική δίωξη κατά μαθητή που ασκεί εκφοβισμό

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η ποινική δίωξη κατά μαθητή που ασκεί εκφοβισμό προβλέπει τα ακόλουθα:

-Μαθητής που ασκεί εκφοβισμό ή μαθητής θεατής, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή μέχρι €2 χιλ. ή και στις δύο αυτές ποινές, νοουμένου ότι η πράξη σχολικού εκφοβισμού που έχει προβεί δεν τιμωρείται βάσει των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα ή οποιουδήποτε άλλου εν ισχύι Νόμου, με ποινή βαρύτερη της προβλεπομένης από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

Νοείται ότι, για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά μαθητή που ασκεί εκφοβισμό ή μαθητή θεατή, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, απαιτείται η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

-Άνευ επηρεασμού των διατάξεων του άρθρου 3 και του περί της Υφ' Όρος Αναστολής της Εκτελέσεως Ποινής Φυλακίσεως εις Ωρισμένας Περιπτώσεις Νόμου, το δικαστήριο κατά την επιβολή της ποινής ενεργεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μέρους V και του Μέρους V του περί Παιδιών σε Σύγκρουση με τον Νόμο Νόμου ως προς τη διαδικασία και τη μεταχείριση μαθητή που ασκεί εκφοβισμό και δύναται βάσει αυτών:

(α) να επιβάλει μέτρα ή ποινές που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 88

(β) να αναβάλει την υπόθεση ως προς την επιβολή οποιασδήποτε ποινής ή μέτρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 και να ενεργήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 89 ως προς τη σύνταξη γραπτής έκθεσης από κηδεμονευτικό λειτουργό, η οποία θα υποβοηθήσει το Δικαστήριο στον καθορισμό της κατάλληλης ποινής ή άλλου τρόπου αντιμετώπισης του μαθητή που ασκεί εκφοβισμό και έχει κριθεί ένοχος, επιβάλλοντας κατά την κρίση του, περιορισμό αυτού σε χώρο κράτησης παιδιών ή άλλους όρους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 90 έως 95

(γ) να αναστείλει την επιβληθείσα ποινή, υπό τους προβλεπόμενους από τις διατάξεις του άρθρου 96 όρους και προϋποθέσεις

(δ) να εκδόσει, ανάλογα με την περίπτωση, οποιοδήποτε από τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των άρθρων 97 έως 117 διατάγματα και/ή να επιβάλει, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων αυτών, οποιοδήποτε άλλο μέτρο ή όρο

(ε) να εφαρμόσει ως έσχατο μέτρο τις διατάξεις του Μέρους VI αυτού ως προς την επιβολή της ποινής κράτησης μαθητή που ασκεί εκφοβισμό και έχει κριθεί ένοχος, νοουμένου ότι κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, ούτος έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του.  

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα