ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη Βουλή η μετακίνηση ασφαλτικών στο Μιτσερό

07 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος θα τεθεί την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, το θέμα της  μετακίνησης των ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή Μιτσερού.

Το θέμα προγραμματίσθηκε να απασχολήσει την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές, καθώς οι κάτοικοι των δώδεκα κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής Μιτσερού προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες σε δυναμικές κινητοποιήσεις στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το ασφαλτικό εργοστάσιο, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να παρεμποδίσουν την έναρξη εργασιών, κάτι που φαίνεται πως προς το παρόν το κατάφεραν.

Μετά την ένταση που παρατηρήθηκε στην περιοχή στις αρχές της εβδομάδας και την σύλληψη δύο κοινοταρχών από την αστυνομία, το Προεδρικό προχώρησε στη διευθέτηση συνάντησης με αντιπροσωπεία των κατοίκων στις 25 Αυγούστου, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα ανασταλούν οι προγραμματισμένες εργασίες.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής συμφώνησαν ότι θα αναστείλουν επίσης τις όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν προγραμματισμένες, μέχρι και την συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Υπενθυμίζεται ότι θέμα της διαδικασία επιλογής χώρου μετεγκατάστασης των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου και τα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται είχε εξετασθεί αυτεπάγγελτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά την τελευταία σύνοδο του σώματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τα εργοστάσια ασφαλτικών λειτουργούν σήμερα στη βιομηχανική περιοχή Δαλίου, και μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις  των κατοίκων της περιοχής για σοβαρά προβλήματα λόγω γειτνίασης με την κατοικημένη περιοχή, η κυβέρνηση αποφάσισε την μετακίνηση των εργοστασίων σε άλλο χώρο.

Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι διαδικασίες μεταφοράς

Σε δηλώσεις στην StockWatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι θα εξετασθούν από την βουλή οι διαδικασίες που ακολουθηθήκαν για την μεταφορά των εργοστασίων στην περιοχή Μιτσερού, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνάντηση στο Προεδρικό.

Ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα μέτρα μέχρι να ληφθεί απόφαση για την μη εγκατάσταση των εργοστασίων στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι η περιοχή ήδη είναι επιβαρυμένη από δεξαμενές λυμάτων που βρίσκονται κοντά στην κοινότητα Μιτσερού και προκαλούν δυσωδία, ενώ και η λειτουργία των εργοστασίων στην περιοχή υπολογίζεται να επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος επεσήμανε επίσης ότι για τη λήψη απόφασης για απομάκρυνση των εργοστασίων ασφάλτου από την περιοχή Δαλίου χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία και διερωτήθηκε το χρόνο που θα απαιτηθεί για την απομάκρυνση από την περιοχή Μιτσερού στο ενδεχόμενο που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνεδρία κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Επίσης οι κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων περιοχών, Μιτσερού, Κάτω Μονής, Αγροκηπιάς, Αγίου Ιωάννη (Λευκωσίας), Αρεδιού, Μαλούντας, Μενίκου, Ορούντας, Αγίας Μαρίνας (Ξυλιάτου), Αγίου Επιφανείου (Ορεινής), Καλού Χωριού (Ορεινής) και Κλήρου, καθώς και η Συντονίστρια της Συμβουλευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπρόσωποι της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, αλλά και του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών και της εργοληπτικής εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα