ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη βουλή η αλλαγή φύλου

30 Νοεμβρίου 2022, 13:40

images

Την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, για την ποινικοποίηση της θεραπείας για μεταστροφή ή επανόρθωση φύλου, συζήτησε σήμερα η επιτροπή νομικών της βουλής.

Η πρόταση αφορά οποιαδήποτε ψευδο-επιστημονική παρέμβαση, ιατρική, φαρμακευτική, συμβουλευτική, συμπεριφορική, ψυχιατρική, ψυχοθεραπευτική και ψυχολογική, η οποία αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.

Η πρακτική αυτή, δύναται να διενεργείται από επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εναλλακτικούς θεραπευτές, ιερείς ή θρησκευτικούς καθοδηγητές και έχει κυρίως ως θύματα, νέους και νέες και ιδιαιτέρως παιδιά και εφήβους.

Περιλαμβάνει σωματική ή ψυχολογική βία, πίεση, εκφοβισμούς για αλλαγή συμπεριφορών, ψυχολογικό καταναγκασμό για έλεγχο στις συμπεριφορές και πράξεις του θύματος μέχρι και επανορθωτικό βιασμό. 

Η προεδρεύουσα της Επιτροπή Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου δήλωσε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση ψευδοθεραπειών και όχι η διαδικασία συζήτησης  ενδεχόμενων προβλημάτων της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου κατήγγειλε ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση νόμου, θα οδηγούνται Επίσκοποι και Ιερείς στα δικαστήρια, όταν  ομοφυλόφιλοι καταφεύγουν κοντά τους, θεωρώντας ότι διέπραξαν αμαρτία.

Η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο νόμος δεν εξαιρεί κανένα και κατά περίπτωση θα αντιμετωπιστεί το θέμα.

Σχετικά Άρθρα