ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταθερές εκπομπές CO2 από καύση ορυκτών καυσίμων

12 Ιουνίου 2023, 13:16

images

Σταθερές παραμένουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την καύση ορυκτών καυσίμων στην Κύπρο από το 2021 έως το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat.

Όπως αναφέρει η Eurostat, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο, άνθρακας και τύρφη για ενεργειακή χρήση αυξήθηκε μόνο 0.2% από το 2021 έως το 2022 στην Κύπρο.

Στην επικράτεια της ΕΕ οι εκπομπές CO2 από την εδαφική χρήση ενέργειας σημείωσαν μείωση 2.8% από το 2021 έως το 2022.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, το 2022 οι εκπομπές CO2 στην ΕΕ έφτασαν σχεδόν τους 2,4 εκ. τόνους (Gt).

Προστίθεται ότι οι εκπομπές CO2 από τη χρήση ενέργειας συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Ακόμη, το μείγμα καυσίμων, τα πρότυπα στέγασης, η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού και οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες είναι ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εκπομπές CO2 από τη χρήση ενέργειας.

Εξηγείται, επίσης, ότι οι εκπομπές CO2 εκπέμπονται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα. Για παράδειγμα, η χρήση εισαγόμενου φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών στη χώρα που εισήγαγε το αέριο.

Αντίθετα, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάζουν τις εκπομπές της χώρας, καθώς αυτές αναφέρονται στη χώρα όπου παρήχθη η ηλεκτρική ενέργεια.

Στην Ολλανδία η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών CO2

Το 2022, οι εκπομπές CO2 από την εδαφική χρήση ενέργειας μειώθηκαν σε 17 χώρες της ΕΕ.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ολλανδία (-12,8%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (-12%), το Βέλγιο (-9,7%) και την Ουγγαρία (-8,6%).

Από την άλλη πλευρά, η Βουλγαρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις εκπομπές CO2 (+12%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (+9,9%) και τη Μάλτα (+4,1%).

Προστίθεται ότι η Γερμανία από μόνη της αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών CO2 της ΕΕ από την καύση ορυκτών καυσίμων για χρήση ενέργειας. Επίσης, η Ιταλία και η Πολωνία (12,4%) και η Γαλλία (10,7%) ήρθαν στη συνέχεια στη λίστα της ΕΕ με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 το 2022.

Επιπλέον, το 2022, τα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εκπομπές CO2 από στερεά ορυκτά καύσιμα (άνθρακας και σχιστόλιθος πετρελαίου, εξαιρουμένης της τύρφης) αυξήθηκαν ελαφρά σε επίπεδο ΕΕ (+3 ποσοστιαίες μονάδες, σελ.), ενώ οι εκπομπές από πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου παρέμειναν περίπου στις ίδιες επίπεδο όπως το 2021 (+1 π.μ.).

Από την άλλη πλευρά, οι εκπομπές CO2 από το φυσικό αέριο μειώθηκαν σημαντικά (-13 π.μ.), αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι χώρες της ΕΕ για την επίτευξη του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου που εισήχθη τον Αύγουστο του 2022. 

Ο.Σ.




Σχετικά Άρθρα