ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταδιακή κατάργηση κρατικών ενισχύσεων για Covid-19

12 Μαΐου 2022, 13:41

images

Στη σταδιακή κατάργηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις Covid-19 θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης που επέφερε η χαλάρωση των περιορισμών.

Σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι θα καταργήσει σταδιακά το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις COVID, το οποίο θεσπίστηκε στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε τελευταία στις 18 Νοεμβρίου 2021, με σκοπό να επιτραπεί στα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως σημειώνεται, το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις COVID δεν θα παραταθεί πέραν της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης, που είναι η 30ή Ιουνίου 2022 για τα περισσότερα από τα παρεχόμενα εργαλεία.

Ακόμη, το υφιστάμενο σχέδιο σταδιακής κατάργησης και μετάβασης δεν θα αλλάξει, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των κρατών μελών να προβλέπουν ειδικά μέτρα στήριξης των επενδύσεων και της φερεγγυότητας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 αντίστοιχα, όπως ανακοινώθηκε ήδη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Από την αρχή της πανδημίας, το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις COVID έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να παρέχουν έγκαιρη, στοχευμένη και αναλογική στήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, διαφυλάσσοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και διατηρώντας οριζόντιους όρους που ισχύουν για όλους.

«Το εν λόγω πλαίσιο επέτρεψε στα κράτη μέλη να ενεργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η στήριξη θα εξακολουθήσει να περιορίζεται σε όσους την χρειάζονται πραγματικά», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι «σήμερα, μετά από δύο και πλέον χρόνια, διαπιστώνουμε επιτέλους μια συνολική βελτίωση της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη, με τον αριθμό των λοιμώξεων από τη νόσο COVID-19 να είναι υπό έλεγχο και το ποσοστό εμβολιασμού σχετικά υψηλό. Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η ευρωπαϊκή οικονομία άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα προς την ανάκαμψη μετά την υγειονομική κρίση».

Αξίζει να αναφερθεί ότι «η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να μην παρατείνουμε το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις COVID πέραν της 30ής Ιουνίου 2022, με εξαίρεση τα μέτρα στήριξης των επενδύσεων και της φερεγγυότητας, τα οποία θα ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 αντίστοιχα, όπως προβλέπουν ήδη οι ισχύοντες κανόνες».

Επιπλέον, οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προβλέπουν ακόμη πολλές δυνατότητες που είναι συνεχώς στη διάθεση των κρατών μελών, όπως μέτρα για την παροχή αποζημίωσης σε επιχειρήσεις για ζημιές που υπέστησαν άμεσα λόγω εξαιρετικών περιστάσεων ή μέτρα που βοηθούν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας και τις επιχειρήσεις που χρειάζονται επείγουσα ενίσχυση διάσωσης.

Σημειώνεται ότι οι δυνατότητες αυτές, παράλληλα με το νέο προσωρινό πλαίσιο κρίσης, θα παραμείνουν διαθέσιμες στα κράτη μέλη και μετά τη σταδιακή κατάργηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις COVID.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα