ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα ύψη τα κρούσματα Covid-19 στον τομέα υγείας

30 Απριλίου 2023, 06:00

images

Το 74% των επαγγελματικών κρουσμάτων covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής εργασίας, αναφέρει η Eurostat, ενώ 9.113 περιπτώσεις covid-19 αναφέρθηκαν ως περιπτώσεις επαγγελματικής νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανάλυση των δεδομένων εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες εργαζόμενες είχαν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τους άνδρες εργαζόμενους (73% των επαγγελματικών περιπτώσεων COVID-19 αναφέρθηκαν ως εργατικά ατυχήματα και 72% ως επαγγελματική ασθένεια).

Επίσης, η πιο επηρεασμένη ηλικιακή ομάδα ήταν 45-54 ετών.

Σημειώνεται ότι ο τομέας της υγείας, ειδικότερα η ανθρώπινη υγεία και οι δραστηριότητες κοινωνικής εργασίας, επηρεάστηκαν περισσότερο (23% των εργατικών ατυχημάτων που αναφέρθηκαν σε αυτόν τον τομέα ήταν επαγγελματικά κρούσματα COVID-19 και το 39% των επαγγελματικών ασθενειών που καταγράφηκαν στον κλάδο ταξινομήθηκαν ως επαγγελματικά κρούσματα COVID-19).

Ωστόσο, οι επηρεαζόμενες επαγγελματικές ομάδες διέφεραν: οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την υγεία είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο εργατικών ατυχημάτων που σχετίζονται με τον COVID-19 (35% μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων), ενώ οι εργαζόμενοι προσωπικής φροντίδας είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο των περιπτώσεων COVID-19 που καταγράφηκαν ως περιπτώσεις επαγγελματική ασθένεια (15%).

Προστίθεται ότι το 2020, το 5% των εργατικών ατυχημάτων στην ΕΕ οφείλονταν στον COVID-19 και το 8% των αναγνωρισμένων επαγγελματικών ασθενειών ήταν κρούσματα COVID-19.

Ακόμη, πάνω από 148.000 εργατικά ατυχήματα που σχετίζονται με τον COVID-19 σημειώθηκαν, ενώ 9.113 περιπτώσεις COVID-19 αναφέρθηκαν ως περιπτώσεις επαγγελματικής νόσου.

Την ίδια χρονιά, ο τομέας της ανθρώπινης υγείας και της κοινωνικής εργασίας αντιπροσώπευε το 76% των επαγγελματικών περιπτώσεων COVID-19 που αναφέρθηκαν ως εργατικά ατυχήματα.

Επιπλέον, η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και η μεταποίηση ήταν οι άλλοι τομείς που επλήγησαν περισσότερο τόσο για τα εργατικά ατυχήματα όσο και για τις επαγγελματικές ασθένειες σχετικά με τον COVID-19.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα