ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα σκαριά μνημόνιο με Λιθουανία για υγεία

27 Ιουλίου 2022, 14:05

images

Με σκοπό τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Υγείας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη κοινή συνάντηση των Υπουργών Υγείας Κύπρου και Λιθουανίας. Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα δέχθηκε στο Υπουργείο τον ομόλογό του, Arūnas Dulkys.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι οι δύο Υπουργοί διερεύνησαν τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύοντας στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας σε θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας, αλλά και ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες.

«Αποφασίσαμε όπως το επόμενο διάστημα τα δύο Υπουργεία συνεχίσουν τη συζήτηση για τον καταρτισμό Μνημονίου Συνεργασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκαν επίσης τα δεδομένα που καταγράφονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ μελετήθηκε και ο τρόπος διαχείρισης μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Dulkys εξέφρασε τις ευχές του σε όλους τους ασθενείς και τις ευχαριστίες του στο ιατρικό προσωπικό για την συμβολή του στον πόλεμο κατά της πανδημίας

«Η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα για τις χώρες μας, δημιούργησε πολλές υγειονομικές κρίσεις και μαζί κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ο ιός κατέστρεψε πολλά, αλλά ο επιθετικός ιός στην Ουκρανία μας έδειξε τι μπορεί να γίνει σε μικρότερο διάστημα», είπε, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε όλα τα είδη ιών», πρόσθεσε.

Ο Λιθουανός Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι «είναι καθήκον μας δημιουργήσουμε συστήματα υγείας», τα οποία να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις και προβλήματα. «Στόχος μας είναι να θέσουμε ως προτεραιότητα τους ανθρώπους και το ιατρικό προσωπικό», είπε, και ευχήθηκε τα δύο Υπουργεία να καταλήξουν σε μία καλή συμφωνία και πριν το τέλος του έτους και να συνεργαστούν στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την άφιξη των εμβολίων της ευλογιάς στην Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι δίνεται προτεραιότητα σε χώρες που έχουν αρκετά κρούσματα. «Είναι μια λογική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είμαστε σε στενή επικοινωνία με τους θεσμούς της Επιτροπής, και αν χρειαστεί να έρθουν στη χώρα μας θα έρθουν αμέσως», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο έχει λάβει καταγγελία για ιατρικό κέντρο στη Λάρνακα, το οποίο ισχυρίζεται ότι παρέχει εξειδικευμένες θεραπείες σε ασθενείς με long-covid. «Ήδη λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας έχουν επισκεφτεί το συγκεκριμένο κέντρο», είπε.


Σχετικά Άρθρα