ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα «μαχαίρια» για υποστελέχωση ΤΑΕΠ ΓΝ Πάφου

14 Δεκεμβρίου 2022, 14:59

images

Έντονες διαφωνίες εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ και ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ σε τηλεοπτική τους παρέμβαση αναφορικά με το θέμα της υποστελέχωσης του ΤΑΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Πάφου αλλά και των υπόλοιπων δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς οι γιατροί σήμερα προέβησαν σε προειδοποιητική τρίωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ Πάφου.

Η σημερινή στάση εργασίας των στο ΤΑΕΠ Πάφου πραγματοποιήθηκε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι λόγω της μη εξυπηρέτησης των περιστατικών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ενώ σε ανακοίνωση του το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η ανοχή στις φρούδες υποσχέσεις του ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ανέφερε ότι υπάρχει υποστελέχωση όχι μόνο στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι στο ΤΑΕΠ Πάφου υπάρχουν μόνο εννέα γιατροί. Υπέδειξε επίσης ότι ένας γιατρός δουλεύει από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί μόνος του στο ΤΑΕΠ της Πάφου αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες.

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, ο ΟΚΥπΥ απάντησε με επίσημη επιστολή χθες ότι έχουν προσλάβει δύο γιατρούς στη βραχεία νοσηλεία του ΤΑΕΠ Πάφου, προσθέτοντας ότι η βραχεία νοσηλεία είναι για την αντιμετώπιση του Covid-19 και όχι για το ΤΑΕΠ. «Δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει βραχεία νοσηλεία και τι σημαίνει ΤΑΕΠ», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι «είναι ο τέταρτος ήδη χρόνος εφαρμογής του ΓεΣΥ και δεν γνωρίζουμε τον ρόλο, το καθεστώς των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων της χώρας μας εντός αυτού του συστήματος. Πότε θα επιλυθεί αυτό; Τι έχουν διεκδικήσει για τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα μοναδικά στη χώρα μας;».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σχολίασε ότι ο οργανισμός έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα όσον αφορά τα νοσηλευτήρια και ειδικά τα ΤΑΕΠ.

Σχετικά με τη βραχεία νοσηλεία, ο κ. Χαριλάου σχολίασε ότι «ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει ΤΑΕΠ και τι σημαίνει βραχεία νοσηλεία. Η βραχεία νοσηλεία είναι μέρος του ΤΑΕΠ, δεν είναι ξεχωριστό».

Όσον αφορά το ΓΝ Πάφου, δήλωσε ότι ήδη είναι προκηρυγμένες δύο θέσεις γιατρών και η πρόσληψη θα γίνει μόλις λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων τονίζοντας ότι «ο ΟΚΥπΥ εκεί όπου υπάρχουν θέσεις τις προκηρύσσει, ακολουθεί την νομοθεσία και τους κανονισμούς και προσλαμβάνει προσωπικό. Το έχει πράξει πάρα πολλές φορές αυτό».

Σημείωσε ακόμη ότι «εκεί και όπου υπάρχουν κενές θέσεις σε οποιοδήποτε Τμήμα, οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται. Δεν γίνονται περικοπές στις θέσεις των γιατρών». Πρόσθεσε ότι «εάν το αίτημα νοσηλευτηρίου για διεύρυνση του ΤΑΕΠ είναι για δύο γιατρούς, τότε έχουν προκηρυχθεί θέσεις για δύο γιατρούς».

Αναφορικά με την προκήρυξη θέσεων, εξήγησε επίσης ότι «για τους δημόσιους υπαλλήλους το σχέδιο υπηρεσίας εγκρίνεται από τη Βουλή και είναι νόμος. Για τα συμβόλαια του ΟΚΥπΥ είναι καθηκοντολόγιο και δεν πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί ως νόμος. Άρα ο οργανισμός μπορεί να καθορίσει το οποιοδήποτε καθηκοντολόγιο θέλει σε συνεργασία με τις συντεχνίες των εργαζομένων, να περάσει από την αρμόδια επιτροπή, και να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο».

Από την άλλη, ο κ. Χαριλάου υπέδειξε ότι υπάρχει ένας εργασιακός κώδικας ο οποίος δεν τηρείται. Αναφερόμενος στην τρίωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ Πάφου, δήλωσε ότι «δεν γίνεται χωρίς διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση, ούτε στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, ούτε στον γενικό διευθυντή ότι θα προβούν σε στάση εργασίας, να βγάζουν μία ανακοίνωση ότι κάνουν απεργία για τις “φρούδες υποσχέσεις” του ΟΚΥπΥ χωρίς να αναφέρουν ποιος είναι ο λόγος».

«Από τη στιγμή που οργανισμός έχει προκηρύξει δύο θέσεις, ποιος είναι ο λόγος της απεργίας;», είπε. Σημείωσε ότι «η προσπάθεια μας είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος και ο χρόνος αυτός έχει μειωθεί. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει ανά το παγκόσμιο, όσοι έχουν επισκεφθεί νοσηλευτήρια του εξωτερικού, θα δουν ότι είναι το ίδιο φαινόμενο και χειρότερα».

Σχετικά με την μεγάλη αναμονή ασθενών στα ΤΑΕΠ, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «το ΤΑΕΠ έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να εξυπηρετήσει. Εκείνοι που παραπονιούνται έντονα στο τέλος της ημέρας είναι εκείνοι που κανονικά δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί αλλά στον προσωπικό τους ιατρό».

«Έχουμε βάλει ένα φιλόδοξο σχέδιο μπροστά, όμως απαιτείται η συνεργασία όλων και των γιατρών και των νοσηλευτών», υπογράμμισε.

Υπάρχει επάρκεια σεντονιών και κουβερτών στα ΤΑΕΠ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαριλάου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας σεντονιών ή κουβερτών.

«Ο οργανισμός δεν έχει θέμα να αγοράσει περισσότερα σεντόνια, αλλά το θέμα είναι η σωστή διαχείριση», είπε.

«Δηλαδή, όταν είμαι σε ένα Τμήμα ΤΑΕΠ όπου υπάρχει μεγάλη βαβούρα, φασαρία και αναστάτωση λόγω των περιστατικών μπορεί τη μία στιγμή ο θάλαμος να είναι λερωμένος, να έχει αίματα χάμω κλπ. Εάν δεν έχω στη διάθεση μου σεντόνια, πηγαίνω στον διπλανό θάλαμο και παίρνω σεντόνια και κουβέρτες. Το να λέω ότι δεν έχω, δεν ευσταθεί για τον λόγο ότι έχουμε ψάξει πάρα πολλές φορές αυτό το θέμα», εξήγησε.

«Υπάρχει επάρκεια ρουχισμού και μάλιστα έχουμε δημιουργήσει πάρα πολλές λινοθήκες σε όλα τα μέρη του νοσοκομείου, άρα αυτοί οι οποίοι έχουν την εντολή να τα διαχειρίζονται πρέπει να το κάνουν με τον σωστό τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται αυτές οι ελλείψεις», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα