ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα €200 εκατ. το κόστος της πανδημίας

07 Νοεμβρίου 2022, 10:02

images

Πέραν των €200 εκατ. ανέρχονται οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το 2020 μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες δαπάνες να αφορούν την προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων κατά του Covid, την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης και την αγορά υπηρεσιών για διενέργεια των τεστ ταχείας ανίχνευσης και μοριακού ελέγχου, τις υπηρεσίες από ιδιωτικό νοσηλευτήριο για τη νοσηλεία θετικών κρουσμάτων και την αποκατάσταση post covid ασθενών.

Αυτό αναφέρεται σε σημείωμα του Υπουργού Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Χατζηπαντέλας ενημερώνει ότι από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά 1.8 εκατ. δόσεις, σημειώνοντας ότι έχουν πετύχει την κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού σε ποσοστό 87,8%. 

Προστίθεται, ότι συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού έχοντας εξασφαλίσει τα επικαιροποιημένα εμβόλια και ενθαρρύνοντας τους πολίτες να λάβουν τις αναμνηστικές δόσεις τους.

Προσθέτει, ότι το Υπουργείο Υγείας είναι δικαιούχος του έργου «Δράσεις για Αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 στο οποίο δηλώθηκαν δαπάνες ύψους €28.6 εκατ.

Περαιτέρω σημειώνει ότι μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες, έχουν διενεργηθεί διαπραγματεύσεις με τους οικονομικούς φορείς, για εξασφάλιση δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης ενώ και με άλλες ενέργειες υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, έχουν επιτευχθεί εξοικονομήσεις ύψους €10.1 εκατ.

Επίσης αναφέρει, ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνονται 7 δράσεις που θα υλοποιηθούν απευθείας από το Υπουργείο Υγείας συνολικού προϋπολογισμού €17.6 εκατ., καθώς και 12 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού €50 εκατ. οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ΟΚΥπΥ, τον ΟΑΥ και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Προϋπολογισμός €1,1 δισ.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλας δηλώνει ότι είναι αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2022, με τις συνολικές δαπάνες να προϋπολογίζονται στα €1,1 δισ. ευρώ (€1 δισ. το 2022).

Σημειώνει ακόμα, ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023 αποτελεί το 11% (2022: 14.8%) του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ σημειώνει ότι είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα δύο χρόνια

Όπως εξηγεί, οι πραγματικές δαπάνες του 2021 ανήλθαν σε €1,1 δισ., έχοντας πετύχει τη σχεδόν πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού και των δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτόν, ενώ παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό του 2022.

Αναφέρει ότι οι αναπτυξιακές δαπάνες του προϋπολογισμού του 2023 αφορούν κυρίως στα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην ανέγερση του νέου κτιρίου του Κρατικού Χημείου.

Οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται σε €1.131.639.066 και οι αναπτυξιακές δαπάνες σε €7.164.848.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται στα €293 εκατ. από τα οποία τα €266 εκατ. (90%), αφορούν στην αντιμισθία του προσωπικού που βρίσκεται αποσπασμένο στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

Ο κ. Χατζηπαντέλας επισημαίνει ακόμα στο σημείωμα του ότι στο παρόν στάδιο βρίσκονται στη φάση υλοποίησης οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση σε νόμο και τη δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αναφορικά με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν ή προωθούνται προς υλοποίηση, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε για πρώτη φορά η δημιουργία Κέντρου Τραύματος και Εθνικής Επιτροπής Τραύματος.

Περαιτέρω σημειώνει, ότι το Υπουργείο Υγείας μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχει πετύχει την ένταξη μεγάλου αριθμού ιατρικών υπηρεσιών στο ΓΕΣΥ, οι οποίες μέχρι τώρα καλύπτονταν από τον τομέα επιδοτούμενων ασθενών του Υπουργείου καθώς και την επίσπευση εξέτασης των πρωτοκόλλων για συμπερίληψη νέων καινοτόμων φαρμάκων στους καταλόγους αποζημίωσης μέσω ΓΕΣΥ.

Στόχοι 2023-2025

Οι κύριες στρατηγικές επιδιώξεις που έχουν καθοριστεί με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου για την τριετία 2023-2025, αφορούν:

Αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου.

- Ενίσχυση και Αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Υγείας (e-Health).

- Ενίσχυση της ενεργούς και αποτελεσματικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

- Προώθηση της προαγωγής της Υγείας και πρόληψης των ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

- Ανάπτυξη δραστηριοτήτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα