ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα 118 τα περιστατικά καρκίνου στην ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

06 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Τα τελευταία 15 χρόνια, από το 2005-2019, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν 118 περιστατικά καρκίνου στην ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε απάντηση του προς σχετική ερώτηση της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο εμφανίζονται περίπου 10 νέα περιστατικά το χρόνο (μέσος όρος τελευταίων 5 ετών).

Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι σχετικά νεοσύστατη και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός ανά έτος, αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, τα είδη του καρκίνου που εντοπίστηκαν στην περιοχή, αφορούσαν διάφορα και συνήθη είδη καρκίνου, με συχνότητα εμφάνισης παρόμοια με αυτή ολόκληρης της Κύπρου.

«Η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας μαζί με την Επιτροπή Διερεύνησης Αιτημάτων Υγείας, για την συγκεκριμένη περιοχή έχει διεξάγει 2 διερευνήσεις ύπαρξης αυξημένων περιστατικών καρκίνου και θανάτων σε ολόκληρο το Δήμο Ιδαλίου αλλά και στην ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ξεχωριστά, συγκεκριμένα στους ταχυδρομικούς κωδικούς 2546-2549», αναφέρει.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2020 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2022, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι για το σύνολο των περιστατικών καρκίνου και θανάτων στην περιοχή, δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, την περίοδο 2005-2019 εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων 30 περιστατικά καρκίνου του μαστού με ποσοστό επί συνόλου των περιστατικών της ενορίας 25.4%, 22 περιστατικά θυροειδή αδένα (18.6%), 12 περιστατικά καρκίνου του προστάτη (10.2%) και καρκίνοι τραχείας, βρόγχου και πνεύμονα 11 περιστατικά (9.3%).

Επιπλέον, τα περισσότερα περιστατικά καρκίνων στο σύνολο τους κατά την περίοδο αυτή παρουσιάστηκαν το 2013 (14), το 2017 (13) και το 2012 (11).

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηπαντέλα, για τις διερευνήσεις εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο Παστίδη το οποίο καταρτίστηκε από το Δρ. Παστίδη, επιδημιολόγο, πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και την ομάδα του, για διερεύνηση αιτημάτων κοινοτήτων για διεξαγωγή έρευνας για αυξημένα κρούσματα καρκίνου.  Το πρωτόκολλο αυτό έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο (ημερομηνία απόφασης 04/10/2006).

Επισημαίνει ακόμη ότι οι διερευνήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν μόνο τα περιστατικά καρκίνου και θανάτων και η δυνατότητα ύπαρξης άλλων επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων λόγω έκθεσης σε υφιστάμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους, δεν έχει εξετασθεί.

Σχετικά Άρθρα