ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα €115 εκατ. το κόστος πανδημίας για υπ. Υγείας

01 Νοεμβρίου 2021, 11:44

images

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου το κόστος της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας ξεπέρασε τα €115 εκατ., ποσό το οποίο ήταν πέραν του εγκριθέντος προϋπολογισμού του για το 2021.

Αυτό ανέφερε μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Ο κ. Χατζηπαντέλας παρουσίασε του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2022, τονίζοντας ότι το κόστος που επωμίστηκε και συνεχίζει να επωμίζεται το κράτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και τον περιορισμό της πανδημίας είναι τεράστιο.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ έχει προχωρήσει στην ένταξη μεγάλους μέρους των δαπανών σε συγχρηματοδοτούμενο έργο με στόχο την ανάκτηση τους από τα διαθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εμβολιασμούς, επισημαίνοντας ότι είναι το βασικότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στην πανδημία, παραθέτοντας λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού.

Επενδύσεις €67,6 εκατ. στην υγεία μέσω Σχεδίου Ανάκαμψης

Όσον αφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι περιλαμβάνονται επτά δράσεις που θα υλοποιηθούν απευθείας από το υπουργείο Υγείας συνολικού προϋπολογισμού €17,6 εκατ., καθώς και 12 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού €50 εκατ. οι οποίες θα υλοποιηθούν από τον ΟΚΥΠΥ, τον ΟΑΥ και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Βελτίωσης Ποιότητας, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιτήρηση της νοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών και της υγειονομικής περίθαλψης σχετιζόμενων λοιμώξεων.

Επίσης, περιλαμβάνεται η σταδιακή μετατόπιση του πλαισίου παροχής υγειονομικής περίθαλψης και αποζημίωσης προς μοντέλα με βάση την αξία στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, η αναβάθμιση ή αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στα νοσηλευτήρια και δημιουργία υποδομών και εξοπλισμού προς όφελος τόσο των ασθενών, όσο και των εργαζόμενων στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι συνολικές δαπάνες υγείας το 2022

Αναφορικά με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 2022 όπως κατατέθηκε στη Βουλή, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι οι δαπάνες αποτελούν 14.8% του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με 14.2% το 2021.

Πρόσθεσε ότι συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά του κράτους ως εργοδότη στο ΓεΣΥ, οι συνολικές δαπάνες υγείας στον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα είπε ότι οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €1.050 εκατ. σε σχέση με €1.026. εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά €24 εκατ., ενώ τα προϋπλογιζόμενα έσοδα για το έτος κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με το 2021 και ανέρχονται σε €288.5 εκατ. έναντι €287 εκατ. του 2021.

Σύμφωνα με το υπουργό, το μεγαλύτερο έξοδο είναι η αντιμισθία του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥΠΥ το οποίο ανέρχεται σε €265 εκατ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021 αφορούν στη χορηγία του ΟΚΥΠΥ κατά €28 εκατ., στην αγορά φαρμάκων και εμβολίων κατά €4 εκατ. και στα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης, ότι στον προϋπολογισμό του 2022 υπάρχει πρόνοια €5.2 εκατ. για την ανέγερση του νέου κτιρίου του κρατικού Χημείου και €3.2 εκατ. για σχέδιο επιδότησης αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα