ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σποραδικά τα περιστατικά ιλαράς στην Κύπρο

27 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Σποραδικά είναι μέχρι στιγμής, τα περιστατικά ιλαράς στην Κύπρο, την ώρα που τα κρούσματα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, πολλαπλασιάστηκαν από τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση κατά 30 φορές από την περασμένη χρονιά, γεγονός που οδήγησε σε σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θανάτους. Ο ιός πλήττει και ενήλικες, με ένα στα πέντε κρούσματα, να αφορά άτομα άνω των 20 ετών.

Καθησυχάζουν στην Κύπρο

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών ιλαράς από τα προηγούμενα έτη.

«Η νόσος υπάρχει στην Κύπρο αλλά σποραδικά. Το 2022 δεν είχαμε κανένα περιστατικό και κάποιες χρονιές έχουμε 1-2 περιστατικά. Υπήρξαν και κάποιες χρονιές που ο αριθμός αυξήθηκε, όπως το 2019 όπου υπήρξαν 6 περιστατικά και 2018, 15 περιστατικά», σημείωσε.

Όπως ανέφερε η Δρ Κωνσταντίνου, από την ανάλυση των περιστατικών, διαφάνηκε ότι τα κρούσματα αφορούν κατά κύριο λόγο άτομα από το εξωτερικό τα οποία, είτε εργάζονται, είτε επισκέπτονται την Κύπρο, ενώ όπως τόνισε, σχεδόν στην ολότητά τους πρόκειται για ανεμβολίαστα άτομα.

Μόνη προστασία ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόνη προστασία κατά της ιλαράς, είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) είναι ένα συνδυασμένο εμβόλιο το οποίο προστατεύει από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.   

Σημειώνεται ότι η ιλαρά εξαπλώνεται εύκολα στα μη εμβολιασμένα άτομα. Εκτιμάται ότι ένας μόνο ασθενής με τον ιό της ιλαράς, μπορεί να μολύνει περίπου 12 έως 18 άτομα που δεν έχουν λάβει προστασία.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, τα νούμερα δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί οι οποίοι αποτελούν και τον μόνο τρόπο προστασίας από αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια, μειώθηκαν σημαντικά λόγω της πανδημίας Covid-19.

«Πάνω από 1,8 εκατομμύρια βρέφη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ έχασαν τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου την περίοδο 2020-22», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με την Δρ Κωνσταντίνου, το ποσοστό εμβολιασμού με ΜΜΡ, είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, είναι ήπιες αντιδράσεις όπως πυρετός, ερυθρότητα ή οίδημα στο σημείο της ένεσης.

Ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάζονται, ενδέχεται να εμφανίσουν ήπιο, μη μεταδοτικό εξάνθημα, παρόμοιο με εκείνο της ιλαράς, συνήθως 7 έως 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, το οποίο υποχωρεί εντός 1-3 ημερών ενώ για να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστασία, απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

Στις ευρωπαϊκές χώρες, η πρώτη δόση χορηγείται σε ηλικία 12 μηνών. Η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγηθεί έναν ή περισσότερους μήνες μετά την πρώτη δόση, σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πριν από την εισαγωγή του εμβολίου κατά της ιλαράς το 1963 και τον εκτεταμένο εμβολιασμό, μεγάλες επιδημίες εμφανίζονταν περίπου κάθε δύο με τρία χρόνια και προκαλούσαν περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Εκτιμάται ότι το 2021 πέθαναν από ιλαρά 128 000 άνθρωποι - κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, παρά τη διαθεσιμότητα ενός ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικού εμβολίου.

Πως μεταδίδεται η ιλαρά

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η ιλαρά μεταδίδεται μέσω του αέρα με την εισπνοή των σταγονιδίων που προέρχονται από το μολυσμένο άτομο κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα.

Η ιλαρά μολύνει την αναπνευστική οδό και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή και εξάνθημα σε όλο το σώμα.

Τα σταγονίδια που φέρουν τον ιό, μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων επιφανειών για έως και δύο ώρες. Το άτομο που έχει προσβληθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό της ιλαράς ακόμη και πριν από την εμφάνιση εξανθήματος (συνήθως 4 ημέρες) και μέχρι περίπου 4 ημέρες αφότου εκδηλωθεί το εξάνθημα.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ιλαρά. Οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται με υποστηρικτική θεραπεία, όπως ενυδάτωση και αντιπυρετικά φάρμακα.

Τα συμπτώματα της ιλαράς

Oπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται συνήθως 10-12 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κρυολόγημα με καταρροή, βήχα και ήπιο πυρετό και τα μάτια κοκκινίζουν και είναι πιο ευαίσθητα στο φως.

Από την τρίτη έως την έβδομη ημέρα, ο πυρετός μπορεί να φθάσει τους 41⁰C.

Ερυθρό εξάνθημα, το οποίο διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες, εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, ενώ μικροσκοπικές λευκές κηλίδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα ούλα και στο εσωτερικό μέρος του μάγουλου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα