ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

SOS για ΟΚΥπΥ – Ελλείμματα - Aυξημένο μισθολόγιο - Καμπανάκι θεσμών

31 Ιανουαρίου 2024, 07:50

images

Σε μεγάλα διλήμματα βρίσκεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο οποίος απευθύνεται δραματικά στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο ΥΠΟΙΚ για να επεκταθεί η χρονική διάρκεια της κρατικής χορηγίας που του παραχωρείται, ώστε να παραμείνει βιώσιμος μέχρι την πλήρη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓεΣΥ είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η υλοποίηση της οποίας δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα, κυρίως εξαιτίας της απρόβλεπτης υγειονομικής κρίσης.

Στο ΥΠΟΙΚ γίνονται σοβαρές σκέψεις για να συνεχίσει η κρατική στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ και προς τον σκοπό τεχνοκρατική ομάδα του υπουργείου ετοιμάζει σχετικό αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ με συναφή επιχειρήματα για να μην μείνει ξεκρέμαστος ο οργανισμός υγείας.

Ο ΥΠΟΙΚ Μάκης Κεραυνός είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια της κρατικής στήριξης προς τον ΟΚΥπΥ, ωστόσο την ίδια ώρα, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί ο φορολογούμενος πολίτης να καλύπτει κάθε χρόνο τα ελλείμματα του Οργανισμού Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΚΥπΥ καταγράφει ελλείμματα από τη σύσταση του και στο κομβικό σημείο όπου θα εφάρμοζε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο βιωσιμότητας του οργανισμού σε συνάρτηση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ανατράπηκαν οι σχεδιασμοί εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024, ο ΟΚΥπΥ προβλέπεται να έχει ένα έλλειμμά της τάξης των €95 εκατ. ενώ για το 2021, το 2022 και για το 2023 σημειώθηκε συνολικό έλλειμμα της τάξης των περίπου €60 εκατ.

Ωστόσο, το μεγάλο κόστος που έχει ο ΟΚΥπΥ και το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να μειωθεί, αντίθετα είναι ανελαστικό, επαναλαμβανόμενο με αυξητική τάση, είναι το εργατικό.

Οι μισθοί, τα επιδόματα και οι υπερωρίες προς το διοικητικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων καλύπτονται από τα ταμεία του κράτους.

Για τα έτη 2022 και 2023, ο φορολογούμενος πλήρωσε €200 εκατ. που αφορούν καθαρά στο μισθολόγιο των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Στη βάση των δεσμεύσεων της Κύπρου έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο να τερματίσουν την κρατική χορηγία προς τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος θα πρέπει πλέον να σταθεί στα δικά του πόδια.

Τα δεδομένα όπως είναι σήμερα και το γεγονός ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν αυτά που έβαλαν ράχη και ανέλαβαν την εξολοκλήρου ενδονοσοκομειακή ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών με Covid-19, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια και διαχείριση της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, επιτρέπουν στις κυπριακές αρχές να ζητήσουν επέκταση της κρατικής ενίσχυσης του ΟΚΥπΥ.  

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι επιβάλλεται η στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων, μέχρι να προχωρήσουν στην αυτονόμηση τους.

Είναι διάχυτη η άποψη όλων των εμπλεκομένων ότι η αυτονόμηση θα είναι τεράστιο έργο, μέσα από το οποίο θα αλλάξει άρδην η εταιρική κουλτούρα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.   

Το καμπανάκι κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά 

Οι αρμόδιοι θεσμοί στην ΕΕ, οι διεθνείς πιστωτές της Κύπρου και οι διεθνείς οίκοι κτυπούν ολοένα και πιο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά, προβάλλοντας το ΓεΣΥ και σε μικρότερο βαθμό την κρατική χορηγία προς τον ΟΚΥπΥ, ως ένα από τους μεγαλύτερους  δημοσιονομικούς κινδύνους.

Η StockWatch είχε θέσει τις προειδοποιήσεις αυτές την περασμένη βδομάδα ενώπιον των υπουργών οικονομικών και υγείας, στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής τους συνάντησης με την ευκαιρία της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Υγείας από τον Μιχάλη Δαμιανό.

Ο μεν ΥΠΟΙΚ είχε πει ότι αναγνωρίζει τους κινδύνους και λαμβάνονται μέτρα, ο δε Υπουργός Υγείας στον οποίο υποδείχθηκε ότι έχει ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια λόγω κυρίως των δαπανών του ΓεΣΥ, περιορίστηκε να πει πως όλα τα χαρτοφυλάκια έχουν τις δικές τους δυσκολίες και εκκρεμότητες.

 «Θα ανταποκριθούμε και εμείς στις δικές μας εκκρεμότητες και μέσω της σωστής συνεργασίας των αρμόδιων φορέων της υγείας τα προβλήματα μπορούν να λυθούν», είπε.

Ο ΟΚΥπΥ στα επιχειρήματα που προβάλλει για να επεκταθεί η κρατική χορηγία είναι ότι πέραν από τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης έχει αναλάβει και τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες ατόμων που εξασφαλίζουν πολιτικό άσυλο καθώς και των αλλοδαπών οι οποίοι εντάσσονται στην αγορά εργασίας και των μεταναστών οι οποίοι έρχονται παράνομα στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να υποδείξει στον ΟΚΥπΥ να ετοιμάσει πλάνο 5ετίας με το οποίο να δεσμεύεται ότι θα μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του κόστη περιλαμβανομένου και του εργατικού.

Ο αριθμός του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι εξαιρετικά πολύ μεγάλος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και το νοσηλευτικό προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών αμείβεται σαφώς πιο κάτω από το αντίστοιχο των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Είναι ενδεικτικό με βάση στοιχεία του Υπουργείου Υγείας ότι τα ¾ του συνόλου των δαπανών του ΟΚΥπΥ προέρχονται από το μισθολόγιο και τα λειτουργικά του έξοδα.

Του Λεύκου Χρίστου 

Σχετικά Άρθρα