ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοκ στη Γερμανία: Χάκερς οδήγησαν στον θάνατο μια γυναίκα που χρειαζόταν χειρουργείο

21 September 2020, 09:00

images

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντροφ, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με 18 εκατομμύρια κατοίκους όταν "νέκρωσαν" ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλέφωνα, ψηφιακό υλικό με ιστορικά των ασθενών, ακόμη και οι αίθουσες χειρουργείων ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν, μετά από ...κατά λάθος επίθεση χάκερς!

"Κατά την ώρα της ηλεκτρονικής επίθεσης, δεν μπορούσε να κινηθούν τα ασθενοφόρο ούτε να πετάξουν τα ελικόπτερα" είπε ο ο Φρανκ Σνάιντερ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου. Και συνέχισε την περιγραφή: "Τα εξωτερικά ιατρεία νέκρωσαν. Ήταν μια τρομακτική περίοδος για μας και τους ασθενείς". Η αιτία ήταν ότι οι χάκερς «κλείδωσαν» 30 σέρβερ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης. Σε έναν εξ αυτών άφησαν μια επιστολή ώστε να έρθουν οι αρχές του πανεπιστημίου σε επικοινωνία μαζί τους, χωρίς όμως να ζητούν χρήματα. Αλλά εκείνη την ώρα, διακομίστηκε στα επείγοντα η άτυχη γυναίκα και έπρεπε να εγχειριστεί αμέσως, κάτι που δεν ήταν δυνατόν καθώς δεν λειτουργούσε τίποτα μέσα στο νοσοκομείο. ΄Ετσι με το ίδιο ασθενοφόρο η γυναίκα διακομίστηκε στο Βούπερταλ, 30 χιλιόμετρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ αλλά κατά την διάρκεια της διακομιδής κατέληξε.

Το πιο τραγικό ήταν ότι οι χάκερς είχαν κάνει λάθος καθώς στόχος τους ήταν το πανεπιστήμιο και όχι το νοσοκομείο, όπως επιβεβαιώνει και ο Κρίστοφ Χέμπεκερ από την εισαγγελία της Κολωνίας. 'Με βάση τα όσα συνέβησαν, υποθέτουμε ότι επρόκειτο περί λάθους, ότι οι δράστες δεν ήθελαν να κλειδώσουν τους σέρβερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ". Και όταν έμαθαν ότι είχε νεκρώσει ένα ολόκληρο νοσοκομείο, το μετάνιωσαν και έδωσαν τους κωδικούς για να ξεκλειδώσουν οι σέρβερ.

Το κακό όμως είχε γίνει! Η γυναίκα αυτή είχε χαθεί και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ δεν έχει καταφέρει ακόμα και σήμερα (μέρες μετά το συμβάν) να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά.

ΠΗΓΗ

dw.com


Σχετικά Άρθρα