ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοβαρό πλήγμα ψυχικής υγείας νέων λόγω πανδημίας

11 Οκτωβρίου 2022, 06:00

images

Σοβαρό πλήγμα έχει υποστεί η ψυχική υγεία των νέων από την πανδημία του Covid-19, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος των κρατών μελών στην ενίσχυση της ευημερίας των νέων.

Η έκθεση με τίτλο «The Impact of the COVID-19 pandemic on the mental health of young people — Policy responses in European countries» (Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ψυχική υγεία των νέων — Μέτρα πολιτικής στις ευρωπαϊκές χώρες), παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που ήταν χθες στις 10 Οκτωβρίου 2022.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε ότι «οι νέοι έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία. Είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται. Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη νεολαία μας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Οι ευκαιρίες επανένταξης και συμμετοχής στην κοινότητα, οι ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης και η συμπερίληψη των πλέον ευάλωτων ατόμων πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας».

Σύμφωνα με την έκθεση, ανάμεσα στους κύριους παράγοντες που επηρέασαν την ψυχική υγεία των νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι τα περιοριστικά μέτρα που εφάρμοσαν οι χώρες.

Ακόμη, ορισμένες χώρες πραγματοποίησαν επενδύσεις για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, ενώ άλλες χώρες επέλεξαν να προωθήσουν την ψηφιακή ένταξη και να αποτρέψουν την απομόνωση των σπουδαστών.

Προστίθεται ότι η ενίσχυση της ευημερίας των νέων, αποτελεί επίσης προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Υγείας για το 2021, καθώς επίσης η ψυχική υγεία αποτελεί θεματικό τομέα του νέου Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (2021-2027).

Τέλος, από το 2005, η Επιτροπή έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχική υγεία και την ευεξία, ιδίως μέσω της πρωτοβουλίας «Healthier Together» (Μαζί πιο υγιείς) για τις μη μεταδοτικές νόσους.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα