ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Σοβαρή δυσμενής διάκριση» η απέλαση φοιτητή με HIV

26 Μαρτίου 2022, 13:48

images

Σοβαρή δυσμενή διάκριση κατά φοιτητή που ζει με τον HIV και προέρχεται από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλει η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS. Η Κίνηση, σε δελτίο Τύπου, ζητά την άμεση αλλαγή της πρόσφατης απόφασης για απέλαση του εν λόγω ατόμου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στις 21 Μαρτίου, που, όπως αναφέρεται ήταν και η Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, ο εν λόγω φοιτητής ενημερώθηκε ότι το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, με επιστολή ημερομηνίας 16.03.2022, αποφάσισε την απέλαση του, με την αιτιολόγηση ότι “ο αναφερόμενος αλλοδαπός πάσχει από μεταδοτική ασθένεια και θα πρέπει να αναχωρήσει από τη Δημοκρατία”.

Προστίθεται ότι αυτή η απόφαση αγνόησε παντελώς τις υποστηρικτικές επιστολές από την Γρηγόρειο Κλινική και την Κίνηση, όπως και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2017), του ECDC (2018), UNAIDS, «που τοποθετούνται ξεκάθαρα ότι όταν ένας άνθρωπος που ζει με τον HIV έχει μη-ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, λόγω της αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει, δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις».

Αναφέρεται ότι ο φοιτητής έχει πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή από τη χώρα του, «δεν επιβαρύνει με κανένα τρόπο το κράτος σε σχέση με την αντιρετροϊκή του αγωγή ή ιατρική παρακολούθηση και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Προστίθεται ακόμα, ότι ο φοιτητής είχε επικοινωνήσει με την Κίνηση τον Δεκέμβριο του 2021, με μοναδικό αίτημα να του επιτραπεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Κύπρο. Στις 21.12.2021, προστίθεται, υποβλήθηκε σε οικειοθελή εξέταση για μέτρηση του ιικού φορτίου του HIV, που πραγματοποιήθηκε στη Γρηγόρειο Κλινική (Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας), με κόστος του ιδίου, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο ιός είναι “μη-ανιχνεύσιμος” στο αίμα του, καθιστώντας τον ίδιο “μη-μεταδοτικό”.

Μετά την έγγραφη συγκατάθεση του φοιτητή, η Κίνηση είπε ότι απέστειλε τα αποτελέσματα της εξέτασης, μαζί με βεβαιωτική επιστολή από τον Δρ. Ιωάννη Δημητριάδη, Διευθυντή της Γρηγορείου Κλινικής και Επικεφαλής του Προγράμματος HIV/AIDS του Υπουργείου Υγείας, όπως και υποστηρικτική επιστολή της Κίνησης προς την Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Μαρία Αδαμίδου (30.12.2021), ζητώντας όπως του επιτραπεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Κύπρο, «όπως οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής που προέρχεται από χώρα του εξωτερικού εκτός ΕΕ».

Αναφερόμενη στην απόφαση απέλασης του φοιτητή, η Κίνηση «καταγγέλλει τη σοβαρή αυτή δυσμενή διάκριση με βάση το HIV status ενός ατόμου και ζητά την άμεση αλλαγή της απόφασης από όλους τους αρμόδιους φορείς του Κράτους που στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η Κίνηση κοινοποίησε την ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών και στις Ευρωπαίες Επιτρόπους για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, και Ισότητας, Έλενα Ντάλι.

Σχετικά Άρθρα