ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοβαρές οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις πανδημίας στα παιδιά

17 Ιανουαρίου 2022, 13:00

images

Τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά ανέδειξε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεσή της για το 2020.

Η Επίτροπος, που παρέδωσε με καθυστέρηση την έκθεση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, εστίασε στις επιπτώσεις που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια στην ψυχική υγεία και στην ευημερία των παιδιών και είπε ότι δε δόθηκε η ανάλογη προσοχή σε αυτούς τους τομείς.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Επίτροπο για τις επισημάνσεις της και είπε ότι οι εισηγήσεις της λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό αποφάσεων από όλες τις Υπηρεσίες.

Σε αναφορά της κατά την παράδοση της έκθεσης, η Επίτροπος έκανε λόγο για «χαμένη παιδικότητα, χαμένες εμπειρίες, κίνητρο για ζωή, άγχος, φοβίες, ανασφάλεια, αστάθεια και αποδιοργάνωση της ζωής τους». Απέδωσε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στην παρατεταμένη απομόνωση των παιδιών και την αποχή από τις σχολικές κοινότητες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα παιδιά με αναπηρίες, που βίωσαν κοινωνική απομόνωση, αυξημένα επίπεδα στρες στην οικογένεια, επιθετικότητα και κόπωση.

Όσον αφορά τον ρόλο των γονέων, ανέφερε ότι οι επαγγελματικές προκλήσεις ή και ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στους ίδιους, τους εμπόδισαν να ασκήσουν αποτελεσματικά τη γονική τους μέριμνα.

«Τα παιδιά έχουν άλλες ανάγκες ή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και είναι φανερό ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, για αυτό και το Γραφείο μου επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε δράσεις και παρεμβάσεις που στόχευαν στην προστασία και της ψυχικής, της ολιστικής υγείας του παιδικού πληθυσμού», είπε η Επίτροπος.

Ανέδειξε την ανάγκη μίας παιδοκεντρικής πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών κατά τη λήψη των αποφάσεων, «ώστε κατά το δυνατόν, να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει ήδη γίνει στα παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια και να προλάβουμε τον αντίκτυπο της στο μέλλον», όπως είπε.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Επίτροπο για τις επισημάνσεις της και είπε ότι οι εισηγήσεις της λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό αποφάσεων από όλες τις Υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο μέτρο test to stay, το οποίο προτάθηκε να εφαρμοστεί στα σχολεία, σε μία προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτά, παρά την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19. Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι το μέτρο λαμβάνει υπόψη ότι η απομόνωση των παιδιών στα σπίτια τους, πέρα από τους κινδύνους που δημιουργεί, τους στερεί την κοινωνικοποίηση, τη συναναστροφή και γενικότερα την ελευθερία και είπε ότι με τη διατήρηση της φυσικής παρουσίας στα σχολεία, η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τα δικαιώματα αυτά.

Σχετικά Άρθρα