ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοβαρά στα νοσοκομεία Κύπρου μετανάστες - Μεταφέρθηκαν λιπόθυμοι

24 Ιανουαρίου 2024, 14:09

images

Σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κύπρου, πέντε παιδιά και τέσσερις ενήλικες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε  λιπόθυμη κατάσταση σε βάρκα με άλλα 56 πρόσωπα, η οποία απέπλευσε από το Λίβανο την περασμένη Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, μεταφέροντας παράτυπους μετανάστες.

«Η κατάσταση τους είναι σοβαρή  και συνεχίζει να αξιολογείται» δήλωσε στο YgeiaWatch, ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «γύρω στις 04.30 σήμερα τα ξημερώματα, το Κέντρο έλαβε πληροφορία από το εμπορικό πλοίο "Φολέγανδρος", το οποίο έπλεε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για εντοπισμό μικρής ξύλινης βάρκας με περίπου 60 άτομα».

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας - Διάσωσης «Νέαρχος» κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα προκειμένου να τα μεταφέρει με ασφάλεια στη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Προστίθεται ότι «κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι τρία παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ άλλα τρία άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα. Το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής προέβη σε παροχή ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) και πρώτων βοηθειών».

Επίσης «κινητοποιήθηκαν ένα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς, τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΣΕΔ «τα υπόλοιπα άτομα παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτυχαν της απαραίτητης περίθαλψης.

M.M.

Σχετικά Άρθρα