ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σήμερα τα νεότερα για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

29 Νοεμβρίου 2022, 07:11

images

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, έπειτα από πρόταση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), για να διευκολυνθεί η πρόσβαση ασθενών σε αυτά.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ, της ΟΣΑΚ, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπ. Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατανόηση και από τον ΟΑΥ και από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα στο σύστημα υγείας.

«Στην περίπτωση που δεν θα ενταχθούν αρκετά φάρμακα, όπως έχω αναφέρει και τις προηγούμενες μέρες, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να δώσει εντολές στον ΟΑΥ να εντάξει κάποια καινοτόμα φάρμακα για να επωφεληθούν οι ασθενείς μας», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση αναμένεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), να παρουσιάσει ποια φάρμακα από τη λίστα που του έδωσε το Υπ. Υγείας τα οποία εξετάζονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ), θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ποια μέχρι το τέλος του 2023 και ποια θα μείνουν εκτός.

Διευκρινίζεται ότι η πρόταση της ΟΣΑΚ αφορούσε την ένταξη όλων των φαρμάκων για τα οποία γίνονται ονομαστικά αιτήματα στο ΓεΣΥ, ώστε να λήξει η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και το παράλληλο σύστημα που επικρατεί στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ).

Πέραν από την ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ που εκκρεμούν στην ΕΟΑ, η πρόταση αφορά επίσης το να αποφασιστεί σε ποιο πλαίσιο οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα.

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η ένταξη των φαρμάκων αφορά όλους τους ασθενείς, φάρμακα για καρκινοπαθείς, για άτομα με νευρολογικές παθήσεις, άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Το θέμα όμως παραμένει, για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο θα περιμένει να ενταχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023, μέχρι τότε πώς ο ασθενής θα μπορεί να το λαμβάνει. Για αυτό εμείς ζητάμε λύση. Προτείναμε τη λύση με την άμεση ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Αν δεν γίνεται αποδεκτή, θα πρέπει να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα τους», υπέδειξε.

Δέσμευση Υπ. Υγείας για πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί επίσης και το πρόβλημα που υπάρχει στην πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, αφού παρά το ότι η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια, ωστόσο παρατηρείται έλλειψη στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτή, οι οποίοι τη χρειάζονται για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν – όπως χρόνιο πόνο, διαχείριση σπαστικότητας και νευρολογικών παθήσεων κ.ά.

Ο κ. Κουλούμας επισημαίνει ότι αυτό φαίνεται να καθυστερεί λόγω του θέματος παραγωγής της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, που θα έπρεπε να αποσυνδεθεί από το θέμα πρόσβασης των ασθενών σε αυτή.

Σημειώνει ακόμη ότι «εμείς είμαστε καλυμμένοι από την ισχυρή δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι συμφωνεί μαζί μας πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα της πρόσβασης».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα