ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημείο αναφοράς το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων για άτομα με βαρηκοΐα

20 Μαρτίου 2023, 16:04

images

Σημείο αναφοράς για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των ατόμων που πάσχουν από βαρηκοΐα είναι το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, αναφέρει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), που είναι επίσης η μοναδική δομή στην Κύπρο που προσφέρει αυτού του είδους υπηρεσίες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΟΚΥπΥ, το Σάββατο 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 3η Ημερίδα του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων και άλλων ακουστικών εμφυτευμάτων της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΓΝ Λευκωσίας, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, από την Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, στην ατζέντα της φετινής ημερίδας στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι ερευνητές και γιατροί που σχετίζονται με τα κοχλιακά εμφυτεύματα βρέθηκε η παιδική βαρηκοΐα, οι νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της διαταραχής, η πρόοδος στην τεχνολογία των εμφυτευμάτων ακοής, καθώς και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η λίστα των ομιλητών περιλάμβανε έναν μεγάλο αριθμό διακεκριμένων επιστημόνων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Η Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020, καθιερώθηκε ήδη ως ένας σημαντικός θεσμός για τα κοχλιακά εμφυτεύματα και ως ένα διεπιστημονικό σημείο συνάντησης επαγγελματιών υγείας από την Κύπρο και το Εξωτερικό, που ασχολούνται με την βαρηκοΐα.

Θεραπευτικές πρακτικές για άτομα με βαριά βαρηκοΐα 

Σημειώνεται ότι μέσα από τις εισηγήσεις των ειδικών που συμμετείχαν στις εργασίες της ημερίδας, έγινε σαφές πως παρά τον σοβαρό αντίκτυπο της πάθησης, οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν βαρηκοΐα βαριάς μορφής, μπορούν πλέον μέσω των κατάλληλων θεραπευτικών πρακτικών να απολαύσουν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, χωρίς στερήσεις.

Ακόμη, στην πρώτη ενότητα της ημερίδας συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα γύρω από την συχνότητα και την ένταση της πάθησης, με έμφαση στις αναπτυξιακές και ψυχολογικές δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει ένα παιδί με προβλήματα βαρηκοΐας μεγάλου βαθμού.

Ακολούθως, θεματική της δεύτερης ενότητας ήταν ο ρόλος των κοχλιακών εμφυτευμάτων σήμερα και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο κομμάτι του σχεδιασμού και της αξιοποίησής τους ως κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος συστήνεται σε άτομα με σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα ή κώφωση, στα οποία τα υπόλοιπα ακουστικά βοηθήματα αδυνατούν να αποκαταστήσουν την ακοή.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, η οποία μπορεί να προλάβει την εμφάνιση περαιτέρω προβλημάτων, όπως η καθυστέρηση στην ομιλία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα της ημερίδας, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη μετεγχειρητική φροντίδα ασθενών ύστερα από αφαίρεση χωλοστεατώματος, και στην τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων σε παιδιά με κώφωση λόγω προσβολής από μηνιγγίτιδα.

Στο πλαίσιο της 3ης Ημερίδας του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, έγινε ακόμη εκτενής αναφορά στο έργο του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα