ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική πρόκληση η σπατάλη τροφίμων

29 Νοεμβρίου 2022, 15:32

images

Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε στις μέρες μας, είναι η σπατάλη τροφίμων, η οποία πολλές φορές είναι αλόγιστη και προκαλεί οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό στην τελετή απονομής των βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, των βραβείων Life Food Print και των πιστοποιητικών EMAS.

Ο κ. Καδής είπε ότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που υποσιτίζονται παγκοσμίως, τουλάχιστον τέσσερις φορές και ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο, κάτι που αναλογεί σε οικονομική σπατάλη 140 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Σε περιβαλλοντικό κόστος, συνέχισε, η σπατάλη αυτή αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων αποτελεί αναγκαιότητα. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τη στρατηγική ‘Από το αγρόκτημα στο πιάτο’, που αποσκοπεί σε ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο έχει προωθήσει και υλοποιεί την εγκαθίδρυση συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής των δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών, όπως και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», ως κινήτρου για τους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Σχετικά Άρθρα