ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική μείωση υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην Κύπρο

18 Νοεμβρίου 2021, 07:53

images

Σημαντική μείωση παρουσίασε το Σεπτέμβριο η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της Eurostat.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε την Τρίτη τα επικαιροποιημένα δεδομένα για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι ο αριθμός θανάτων που υπερβαίνουν τους προηγούμενους μέσους όρους στην ΕΕ σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. Αυτές οι μετρήσεις γίνονται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης από την πανδημία της COVID-19.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Κύπρο ανέρχεται στο 28.1% για το Σεπτέμβριο του 2021 από 59,7% τον Αύγουστο.

Αύξηση στην ΕΕ

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ καταγράφηκε αύξηση το Σεπτέμβριο.

Mετά από ένα ελάχιστο +5% τον Ιούλιο, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε σε +8% τον Αύγουστο και +12% τον Σεπτέμβριο του 2021 (σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ίδιων μηνών το 2016 – 2019). Η κατάσταση επιδεινώθηκε σταδιακά στα περισσότερα κράτη μέλη και συνέχισε να ποικίλλει στην ΕΕ από +50% στη Βουλγαρία σε λιγότερο από +4% στο Βέλγιο, τη Σουηδία και την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο του 2021. Η ΕΕ κατέγραψε κορύφωση υπερβολικών θανάτων τον Απρίλιο του 2021 (+20%) και άλλη μια το Νοέμβριο του 2020 (+40%).

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα