ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική αύξηση στην εγγραφή ειδικών ιατρών ΓεΣΥ

20 September 2019, 07:44

images

Εντυπωσιακή αύξηση στην εγγραφή ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους συνολικά εγγεγραμμένους παροχείς υγείας στο σύστημα να αγγίζουν τις 2221.

Ειδικότερα αυξημένη είναι τα τελευταία 24ώρα αφού μόλις σε δύο μέρες εγγράφηκαν στο σύστημα 33 νέοι ειδικοί ιατροί, ενώ σε διάστημα δύο εβδομάδων εγγγράφησαν στους καταλόγους του ΓεΣΥ 74 νέοι ειδικοί ιατροί.

Αύξηση παρατηρήθηκε και στους εγγεγραμμένους προσωπικούς ιατρούς αφού σε διάστημα δύο εβδομάδων επτά νέοι προσωπικοί ιατροί έχουν εγγραφεί στο γενικό σύστημα υγείας. Ο συνολικός αριθμός των προσωπικών ιατρών ΓεΣΥ φτάνει στους 517 εκ των οποίων οι 146 να τοποθετούνται σε κρατικά νοσηλευτήρια ή κέντρα υγείας.

Οι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες ανέρχονται στους 398 και 110 από αυτούς ανήκουν στον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας.

Μικρότερη αύξηση σημειώθηκε στους παιδιάτρους αφού σε διάστημα 15 ημερών έχουν εγγραφεί τρεις, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στους 132 εκ των οποίων οι 38 υπάγονται στον ΟΚΥπΥ.

Όσον αφορά στα εργαστήρια κλινικών εξετάσεων αυτά παραμένουν σταθερά στα 161 ενώ επτά φαρμακεία έχουν εγγραφεί σε διάστημα δεκαπέντε ημερών με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στα 638.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους καταλόγους του ΓεΣΥ υπάρχουν εγγεγραμμένοι ειδικοί ιατροί από όλες τις ειδικότητες εκτός από την αλλεργιολογία.

Οι ειδικότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρών είναι οι καρδιολόγοι με 104, συγκεκριμένα η ειδικότητα αυτή σε διάστημα 15 ημερών έχει εγγράψει 8 νέους στους καταλόγους του ΓεΣΥ.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι ακτινοδιαγνώστες με έξι νέους εγγεγραμμένους και τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει στους 77, μετά είναι οι γυναικολόγοι με 73 και τρεις νέους εγγεγραμμένους.

Με πέντε νέους εγγεγραμμένους σε διάστημα 15 ημερών οι γενικοί χειρουργοί ανέρχονται στους 67.

Οι νέοι ορθοπεδικοί που εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ μέσα 15 ημέρες ήταν οκτώ με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται στους 71.

Η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη εγγραφή νέων ήταν η παθολογία με εννέα νέους εγγεγραμμένους παθολόγους στους καταλόγους και τον συνολικό τους αριθμό να αγγίζει τους 59.

Οι αναισθησιολόγοι ανέρχονται στους 54 και έχουν εγγραφεί τέσσερεις νέοι στην ειδικότητα αυτή σε 15 ημέρες.

Οι ειδικότητες με τον μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων παροχέων υγείας είναι η στοματογναθoπροσωποχειρουργική, η κυτταρολογία και η φυσική ιατρική και αποκατάσταση με μόνο ένα εγγεγραμμένο ενώ ακολουθεί η παιδοκαρδιολογία με πέντε εγγραμμένους.

Η ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής που τις προηγούμενες βδομάδες ήταν μια από τις ειδικότητες με τον μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων, σήμερα οι εγγεγραμμένοι ειδικοί ιατροί της αγγειοχειρουργικής ανέρχονται στους 9 με τέσσερεις νέους εγγεγραμμένους σε διάστημα 15 ημερών.

Στον ΟΑΥ αρχίζει σήμερα στις 3:00 ο διάλογος με τον παγκύπριο ιατρικό σύλλογο (ΠΙΣ) και τον παγκύπριο σύλλογο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) μετά από ενάμιση χρόνο αποχής.

Με την έναρξη του διαλόγου σηματοδοτείται η ενίσχυση του γενικού σχεδίου υγείας αφού αυτό θα αυξήσει ακόμη παραπάνω την ροή των ειδικών ιατρών στο σύστημα.

Εντυπωσιακούς χαρακτήρισε τους αριθμούς εγγραφής των ειδικών ιατρών ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη συνεχή αυξητική τάση εγγραφής των παροχέων στο σύστημα.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα