ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικές οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις

07 Δεκεμβρίου 2023, 19:46

images

Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, όπως και η πλήρης, ισοτιμία και ουσιαστική συμμετοχή τους, σε όλα τα επίπεδα της διαμόρφωσης, είναι σημαντική και απαραίτητη για την κατεύθυνση που εργαζόμαστε για τη διάσταση του φύλου στην εξωτερική πολιτική, δήλωσε την Πέμπτη η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης «Τραγουδάμε για την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Η κ. Χριστοδούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διπλωματία για τις θέσεις της ειρήνης είναι πιο αναγκαία από ποτέ και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Ανέφερε επίσης ότι αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο, έγιναν και γίνονται προσπάθειες σε πολυμερές επίπεδο μέσα από διάφορα ψηφίσματα για την ειρήνη και τη συμμετοχή των γυναικών, με το πιο γνωστό να είναι το αυτό του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1325, «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και γενικότερα η ομότιτλη ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική στην Κύπρο η Επίτροπος είπε ότι έγιναν πολλές και ποικίλες δράσεις όπως ο διορισμός περισσότερων γυναικών σε θέσεις κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής σε διπλωματικές αποστολές και η δημιουργία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, μονάδα ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες δράσεις που είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν όπως ο σχεδιασμός του Οδηγού Συμπεριφοράς για το Προσωπικό που Υπηρετεί σε Στρατιωτικές και Πολιτικές Αποστολές, αναφορικά με τις εργασίες τους για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. , την Παρακολούθηση και την Αξιολόγηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για το ψήφισμα 1325.

Ο Επίτροπος είπε ακόμη ότι διοργανώθηκαν σεμινάρια και εργαστήρια με λειτουργούς της πρώτης γραμμής, με στόχο την ενημέρωση για θέματα που σχετίζονται με το φύλο και την ευαισθητοποίησή τους, ειδικά, για θέματα που αφορούν περιστατικά με θύματα που υπέστησαν βία.

Σχετικά Άρθρα