ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σήμανε συναγερμό η εκτόξευση κρουσμάτων στην Κίνα

04 Ιανουαρίου 2023, 10:48

images

Συναγερμό σήμανε η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του στελέχους PF7 στην Κίνα, με τις χώρες της ΕΕ να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη.

Μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού από την Κίνα στην Κύπρο εξετάζει και το Υπουργείο Υγείας και η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά την ερχόμενη Τρίτη.

Σε δηλώσεις ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε πως αναμένεται η επιβολή υποχρεωτικής μοριακής εξέτασης για όσους έρχονται από την Κίνα στην Κύπρο.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, σημείωσε επίσης ότι υπήρξε εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους επιβάτες σε όλες τις πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και εισήγηση για έλεγχο των λυμάτων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Κίνα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως εξετάζεται κατά πόσον οι μεταλλάξεις είναι καινούριες ή αν τα αυτά τα στελέχη του ιού βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση στα νοσηλευτήρια της Κύπρου και παρά το ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερός, δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Συναγερμός για νέα 

Στο ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης εντοπίζεται η προσοχή των επιστημόνων, ανέφερε στη StockWatch, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού.

«Δυστυχώς λόγω της ανεξέλικτης μετάδοσης του στελέχους PF7 στην Κίνα υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης νέας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης διότι η ανοσία στον πληθυσμό της Κίνας δεν είναι ψηλή λόγω της τακτικής που ακολουθούσε η χώρα της μηδενικής, δηλαδή ανοχής στα κρούσματα με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μην αποκτήσει ανοσία».

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο πλάνο η λήψη υγειονομικών μέτρων στην Κύπρο εντούτοις όπως είπε η χρήση της μάσκας συστήνεται στους χώρους συγχρωτισμού ειδικά εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αερισμός του χώρου ασχέτως ότι δεν επιβάλλεται το μέτρο από την κυβέρνηση.

 Το ζητούμενο, ανέφερε η κ. Κολιού, είναι η προστασία των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων για τους οποίους συστήνεται να εμβολιασθούν και με την τέταρτη δόση και σε περίπτωση που θα ασθενήσουν να λάβουν έγκαιρα αντιικά φάρμακα.

Το στέλεχος της Κίνας υπάρχει εδώ και μήνες στην Κύπρο 

Υπερβολικό χαρακτήρισε το σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων στην Κίνα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «το στέλεχος που ταλαιπωρεί την Κίνα είναι το PF7, το οποίο είναι παρακλάδι της Όμικρον 5. Το στέλεχος αυτό υπάρχει στην Κύπρο εδώ και μερικούς μήνες αλλά δεν επηρέασε τις νοσηλείες και τη βαρύτητα της νόσου ενώ εξακολουθεί να είναι τόσο ήπιο όσο και οι άλλες μεταλλάξεις συνεπώς δεν αναμένουμε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα εάν παραμείνει ως έχει».

Εξήγησε ότι το στέλεχος που διακινείται στην Κίνα είναι το PF7, είναι παρακλάδι της όμικρον 5 «και γνωρίζουμε ότι είναι πιο μεταδοτικό αλλά και ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις οι οποίες ίσως διαφεύγουν λίγο περισσότερο της ανοσίας. Ευτυχώς όμως δεν είναι ιδιαίτερα παθογόνο στέλεχος», εξήγησε.

Διευκρίνισε επίσης ότι από το σύνολο των μολύνσεων στην Κύπρο, το 17% είναι  μολύνσεις από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Όσον αφορά την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και επισήμανε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού ο ιός προσπαθεί να διατηρηθεί αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα του και όχι τη νοσηρότητά του».

Τόνισε επίσης ότι για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται συντονισμός και συλλογική δράση διότι ενδεχομένως πρόβλημα θα προκύψει εάν λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στην Κίνα προκύψει νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος διότι επανέλαβε ότι ο πολλαπλασιασμός του ιού είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα και η μετάδοση του ανεξέλικτη.

Οι χώρες της ΕΕ προκρίνουν τεστ για τους ταξιδιώτες από Κίνα

Στο μεταξύ η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, συνεδρίασε χθες και όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταβαλλόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα και τις επιπτώσεις των αυξημένων ταξιδιών από την Κίνα στην Ευρώπη.

Το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα), παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη, γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς και συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να εκτελούνται με συντονισμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου


Σχετικά Άρθρα