ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σφίγγουν ζωνάρια για φραγμό στις καταχρήσεις ΓεΣΥ

24 Οκτωβρίου 2019, 07:20

images

Η ανάγκη για περιορισμό των καταχρήσεων στο γενικό σχέδιο υγείας είναι τεράστια αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απαιτούν να μπουν φραγμοί και να θεσπιστούν κανονισμοί λειτουργίας για ορθή χρήση του συστήματος.

Όλοι εκφράζουν έντονα την ανάγκη για καθορισμό δικλίδων ασφαλείας του συστήματος από την αρχή ανεξάρτητα αν το κορυφαίο κοινωνικό ωφέλημα για τον κύπριο πολίτη βρίσκεται στον πέμπτο μήνα ζωής του.

Οι πάροχοι υγείας γίνονται καθημερινά μάρτυρες σχεδόν παράλογων απαιτήσεων από ασθενείς οι οποίες ξεφεύγουν από τα όρια της ορθής ιατρικής μεθοδολογίας και δεοντολογίας.

Αυτό προκαλείται λόγω έλλειψης κουλτούρας και εκπαίδευσης του ασθενούς, αναφέρουν οι οργανωμένοι ασθενείς.

Υπάρχει, λένε, μεταξύ άλλων ασυδοσία στα παραπεμπτικά για κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στα κλινικά εργαστήρια λόγω του ότι ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος και δεν μπορούν να τον διαχειριστούν.

Οι ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων επισημαίνουν ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της μειωμένης τιμής της μονάδας των αποζημιώσεων που παρέχει ο ΟΑΥ σε συνδυασμό με τον αυξημένο φόρτο εργασίας όπου χρειάζονται μεγαλύτερο αριθμό μηχανημάτων και αντιδραστηρίων.

Μετά την επιβολή περιορισμών στην συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλύσεων για αλλεργίες από τον οργανισμό ασφάλισης υγείας, σειρά έχουν και οι κλινικές αναλύσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο του ΓεΣΥ, εάν παρατηρηθούν οποιεσδήποτε καταχρήσεις ή παρανομίες στο σύστημα, ο οργανισμός ασφάλισης υγείας έχει το δικαίωμα να διεξάγει έρευνα και αν κριθεί απαραίτητο να επιβάλει ποινές.

Οι ποινές αυτές, όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο διευθυντής του οργανισμού Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μπορεί να κυμαίνονται από απλή παρατήρηση μέχρι και αποβολή ιατρού από το σύστημα.

Τον περασμένο μήνα παρατηρήθηκαν πολλές καταχρήσεις οι οποίες είναι υπό διερεύνηση ενώ ηγετικά στελέχη του οργανισμού διευκρίνισαν ότι δεν θα διστάσουν να αποβάλουν από το σύστημα κανένα ιατρό που παρανομεί.

Για τον περιορισμό των καταχρήσεων θα πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά οι ασθενείς ώστε να δημιουργηθεί κουλτούρα και να παρέχονται ορθολογικά οι υπηρεσίες σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη διευκρίνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων ασθενών, Μάριος Κουλούμας.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας σωστής ιατρικής κουλτούρας θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτοί που πρέπει να διαφυλάξουν την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι οι ίδιοι.

Η εκστρατεία ενημέρωσης, θα γίνει σε συνεργασία με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας με στόχο τη μετάδοση του μηνύματος ότι όταν κάνουμε κατάχρηση στερούμε το δικαίωμα κάποιου άλλου στην υγεία.

Δημόσια νοσηλευτήρια

Την ίδια στιγμή που οι καταχρήσεις δεν έχουν τελειωμό στο ΓεΣΥ ένα άλλο μεγάλο θέμα εγείρεται και αφορά τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών για να εξεύρουν λύσεις στη συνεχιζόμενη φυγή ιατρών αλλά και στην παροχή κινήτρων που θα προφέρουν μόνιμες λύσεις στα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Από τη χθεσινή παρουσίαση της τεχνοοικονομικής μελέτης ενώπιων του ΟΚΥπΥ, την οποία διενέργησε διεθνής οίκος για λόγο της ΠΑΣΥΚΙ, παρατηρήθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ψαλίδα μεταξύ αμοιβών που προσφέρονται στους ειδικούς ιατρούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μικρότερη ψαλίδα υπάρχει στις αποζημιώσεις των προσωπικών ιατρών ενηλίκων.

Σήμερα Πέμπτη θα διεξαχθεί συνάντηση μεταξύ όλων των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών και ΟΚΥπΥ.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα