ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε ψηλά επίπεδα η διαχείριση καρκίνου του μαστού

25 Οκτωβρίου 2021, 06:00

images

Σε ψηλά επίπεδα βρίσκεται η διαχείριση του καρκίνου του μαστού στη Κύπρο.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, το YgeiaWatch παραθέτει πληροφορίες για την κατάσταση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στις μερικές μαστεκτομές.

Συγκεκριμένα, από την Κύπρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 87,8% μεταξύ των μελών της ΕΕ για τις μερικές μαστεκτομές τα έτη 2013-2018.

Για τα δεδομένα τα οποία αφορούν τα περιστατικά καρκίνου σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη η Κύπρος το 2017 κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτου για καρκίνο μεταξύ των μελών, 211,8 ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως τόνισε στο YgeiaWatch η Δρ Γιόλα Μάρκου, Παθολόγος Ογκολόγος , στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, με βάση πρόσφατες δημοσιεύσεις της Eurostat η Κύπρος έχει τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων από καρκίνο ανά 100.000 πληθυσμού .

«Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού φαίνεται ότι ο αριθμός των μαστεκτομών ( ολική αφαίρεση του μαστού) στη χώρα μας ήταν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, συμμορφούμενο με τις διεθνείς οδηγίες», σημείωσε.

Επίσης, πρόσθεσε, ο αριθμός των πιο συντηρητικών χειρουργείων, των μερικών δηλαδή μαστεκτομών είχε σημαντική άνοδο στη χώρα μας. «Όλα αυτά δείχνουν ότι σε εθνικό επίπεδο η διαχείριση του καρκίνου του μαστού παραμένει σε ψηλά επίπεδα», τόνισε.

Η Europa Donna Κύπρου για 17η συνεχή χρονιά συνεχίζει το υποστηρικτικό της έργο για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Φέτος όπως και πέρσι η πορεία με τις ροζ φιγούρες μεταδόθηκε τόσο διαδικτυακά όσο και τηλεοπτικά για το κοινό το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στις 16:30. H πορεία έφερε το μήνυμα «Ενωμένοι μαζί ακόμα πιο δυνατοί» και έγινε με λαμπαδηδρομία ως ένδειξη υποστήριξης για τους πυρόπληκτους της Κύπρου.

Το 2020 καταγράφηκαν 600 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες, 6 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε άνδρες και 50 νέα περιστατικά ωοθηκών

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα