ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε παιδική εργασία 160 εκατ. παιδιά

12 Ιουνίου 2023, 17:16

images

Σταθερή πρόοδος σημειώνεται τις τελευταίες 2 δεκαετίες σε ότι αφορά την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, όμως τα τελευταία χρόνια, οι συγκρούσεις, οι κρίσεις και η πανδημία του COVID-19 έχουν βυθίσει περισσότερες οικογένειες στη φτώχεια και ανάγκασαν εκατομμύρια παιδιά στην παιδική εργασία.

Σήμερα, 160 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται, δηλαδή σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

'Oπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των ΗΕ , η Αφρική κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των περιφερειών τόσο στο ποσοστό των παιδιών σε παιδική εργασία (το ένα πέμπτο), όσο και στον απόλυτο αριθμό των παιδιών σε παιδική εργασία (72 εκατομμύρια).

Η Ασία και ο Ειρηνικός κατατάσσονται στη δεύτερη υψηλότερη θέση, το 7% όλων των παιδιών και τα 62 εκατομμύρια σε απόλυτες τιμές είναι σε παιδική εργασία σε αυτήν την περιοχή. Οι περιοχές της Αφρικής και της Ασίας και του Ειρηνικού μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν εννέα στα δέκα παιδιά σε παιδική εργασία παγκοσμίως.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός κατανέμεται μεταξύ της Αμερικής (11 εκατομμύρια), της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας (6 εκατομμύρια) και των Αραβικών Κρατών (1 εκατομμύριο).

Όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης, το 5% των παιδιών είναι σε παιδική εργασία στην Αμερική, το 4% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και το 3% στις Αραβικές χώρες.

Ενώ το ποσοστό των παιδιών σε παιδική εργασία είναι υψηλότερο στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ο αριθμός τους είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Το 9% όλων των παιδιών σε χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα και το 7% όλων των παιδιών σε χώρες με υψηλότερο μεσαίο εισόδημα απασχολούνται σε παιδική εργασία.

Οι στατιστικές σχετικά με τον απόλυτο αριθμό των παιδιών σε παιδική εργασία σε κάθε ομάδα εθνικού εισοδήματος δείχνουν ότι 84 εκατομμύρια παιδιά σε παιδική εργασία, που αντιπροσωπεύουν το 56% όλων των παιδιών σε παιδική εργασία, ζουν στην πραγματικότητα σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και άλλα 2 εκατομμύρια ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Το σύνθημα για την φετινή μέρα είναι «Κοινωνική Δικαιοσύνη για Όλους». Τέλος στην παιδική εργασία».

Τα ΗΕ θεωρούν ότι το 2023 είναι μια στιγμή για όλους που δεσμευόμαστε να τερματίσουμε την παιδική εργασία να αποδείξουμε ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί όταν η βούληση και η αποφασιστικότητα ενωθούν και οδηγήσουν σε επιτάχυνση των προσπαθειών.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργασίας με αφορμή τη μέρα διοργάνωσε εκδήλωση υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της 111ης Συνόδου της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας με στόχο να εξεταστεί η σύνδεση μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης και εξάλειψης της παιδικής εργασίας.



Σχετικά Άρθρα