ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε μία εβδομάδα εξελίξεις για ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ

22 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το ενδεχόμενο ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, έπειτα από πρόταση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για να λήξει η ταλαιπωρία των ασθενών.

Κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας για το έργο της Επιτροπής σε σχέση με τα επικαιροποιημένα εμβολιαστικά σχήματα για παιδιά, εφήβους, ειδικές ομάδες και ενήλικες, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ερωτηθείς απάντησε στο YgeiaWatch, ότι έχει οριστεί προγραμματισμένη σύσκεψη αναφορικά με την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων την επόμενη εβδομάδα στις 29 Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε, «ελπίζω να υπάρξει κατανόηση και από τον ΟΑΥ και από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ώστε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα στο σύστημα υγείας. Στην περίπτωση που δεν θα ενταχθούν αρκετά φάρμακα, όπως έχω αναφέρει και τις προηγούμενες μέρες, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να δώσει εντολές στον ΟΑΥ να εντάξει κάποια καινοτόμα φάρμακα για να επωφεληθούν οι ασθενείς μας».

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, ΟΑΥ, ΟΣΑΚ, Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπ. Υγείας.

Ο κ. Κουλούμας σχολίασε επίσης ότι ο ΟΑΥ θα πρέπει να διασταυρώσει τη λίστα που του έδωσε το Υπ. Υγείας με όλα τα φάρμακα που εξετάζονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) ώστε να ξεκαθαριστεί ποια από αυτά τα φάρμακα θα εντάξει μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι το τέλος του 2023 και ποια θα μείνουν εκτός.

Διευκρινίζεται ότι η πρόταση της ΟΣΑΚ αφορούσε την ένταξη όλων των φαρμάκων για τα οποία γίνονται ονομαστικά αιτήματα στο ΓεΣΥ ώστε να λήξει η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και το παράλληλο σύστημα που επικρατεί στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ). Η πρόταση αφορά την άμεση ένταξη όλων των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ που εκκρεμούν στην ΕΟΑ και να αποφασιστεί το πλαίσιο κάτω από το οποίο οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι η ένταξη των φαρμάκων «αφορά όλους τους ασθενείς, φάρμακα για καρκινοπαθείς, για άτομα με νευρολογικές παθήσεις, άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις».

«Το θέμα όμως παραμένει, για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο θα περιμένει να ενταχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023, μέχρι τότε πώς ο ασθενής θα μπορεί να το λαμβάνει. Για αυτό εμείς ζητάμε λύση. Προτείναμε τη λύση με την άμεση ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Αν δεν γίνεται αποδεκτή, θα πρέπει να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα τους», υπέδειξε.

Εκκρεμεί η πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη

Ο κ. Κουλούμας ανέφερε στο YgeiaWatch ότι στην ερχόμενη σύσκεψη θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα της πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη.

Σημειώνεται ότι η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια, ωστόσο παρατηρείται έλλειψη στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτή, οι οποίοι τη χρειάζονται για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν – όπως χρόνιο πόνο, διαχείριση σπαστικότητας και νευρολογικών παθήσεων κ.ά.

Η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί περιλάμβανε και την παραγωγή της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, η οποία φαίνεται να εμποδίζει τις διαδικασίες για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτή.

Ο κ. Κουλούμας, δηλώνει ότι «δυστυχώς καθυστερούμε να εφαρμόσουμε αυτό που οραματιζόμασταν, και αυτό γιατί δίνεται περισσότερη σημασία στην παραγωγή, την οποία θέλουμε στη χώρα μας, γιατί και η παραγωγή είναι πολύ σημαντική και για την οικονομία μας. Παράλληλα, όμως, πρέπει να εισάξουμε την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο με απλές διαδικασίες για να μπορεί ο κόσμος που την χρειάζεται να την προμηθεύεται εύκολα και γρήγορα».

Όπως ανέφερε, ως ΟΣΑΚ, «εμάς παραμένει η θέση μας, η οποία είναι ότι άμεσα θα πρέπει η πολιτεία προχωρήσει με την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, η οποία θα πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγή της».

Προσθέτει ακόμη ότι «για εμάς, βέβαια δεν αποτελεί προτεραιότητα η παραγωγή της ιατρικής κάνναβης. Αντιλαμβανόμαστε τη στωικότητα και το όφελος που έχει η παραγωγή, αλλά εμάς αυτό δεν είναι κάτι που μας απασχολεί, αλλά οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη, ένα πολύ σημαντικό φάρμακο».

Ο κ. Κουλούμας σημείωσε ακόμη ότι «εμείς είμαστε καλυμμένοι από την ισχυρή δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι συμφωνεί μαζί μας πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα της πρόσβασης».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα