ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε «κρίσιμο σημείο» τα νοσοκομεία της Γάζας

17 Οκτωβρίου 2023, 19:59

images

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν πλημμυρίσει τα νοσοκομεία της Γάζας, αναζητώντας καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα νέες προειδοποιήσεις την Τρίτη ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Κάτοικοι της Γάζας, στους οποίους είπαν ότι πρέπει να φύγουν από το βόρειο τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών, έχουν στριμωχθεί στις αυλές και στους διαδρόμους νοσοκομείων, θεωρώντας ότι βρίσκονται σε προστατευμένο από τις ισραηλινές επιθέσεις μέρος.

Γυναίκες έφτιαχναν ψωμί και άπλωναν ρούχα να στεγνώσουν στην αυλή του νοσοκομείου Νάσερ στη νότια περιφέρεια της Καν Γιούνις, καθώς μία σειρά ασθενοφόρων μετέφερε τραυματίες και οι χειρουργοί προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τους σώσουν μέσα στο κτήριο.

Τα νοσοκομεία φαίνονται ελκυστικοί προορισμοί επειδή σχετικά δεν βομβαρδίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις που χτυπούν τη Γάζα κάθε μέρα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που οδήγησαν 1.400 ανθρώπους στον θάνατο.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 111 ιατρικά κέντρα έχουν χτυπηθεί, 12 νοσοκομειακοί έχουν σκοτωθεί και 60 ασθενοφόρα στοχοποιήθηκαν.

Περίπου 3.000 άτομα έχουν πεθάνει από τις ισραηλινές επιδρομές σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τη βόρεια Γάζα έχουν μετακινηθεί στην Καν Γιούνις και άλλες νότιες περιοχές για να αποφύγουν την επικείμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έφυγαν από τη βόρεια περιοχή γύρω από την πόλη της Γάζας, που το Ισραήλ λέει ότι είναι οχυρό της Χαμάς και προειδοποίησε ότι θα στοχοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσής του.

Οι συνθήκες χειροτερεύουν σε όλη την επικράτεια καθημερινά για τον πληθυσμό των 2,4 εκ., σύμφωνα με οργανισμούς που προσφέρουν βοήθεια.

Η UNICEF είπε ότι εκτός και αν σταλούν «αμέσως» νερό και καύσιμα, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται σε «επικείμενο κίνδυνο» πανδημίας και θανάτου.

Η μόνη οδός διέλευσης προς τον υπόλοιπο κόσμο, στη Ράφα, είναι κλειστή. Η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει τη Ράφα, παρόλο που φορτηγά φορτωμένα βοήθεια περιμένουν στα σύνορα.

Τα νοσοκομεία της Γάζας λένε ότι θα παλέψουν να παραμείνουν σε λειτουργία, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται με την ώρα.

Εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται ήδη ανάμεσα στους νεκρούς και πάνω από 10.000 έχουν τραυματιστεί, με πολλά από αυτά να βρίσκονται στριμωγμένα στα έξι εναπομείναντα νοσοκομεία.

Σχετικά Άρθρα