ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε κίνδυνο ξηρασίας η μισή έκταση της ΕΕ

19 Ιουλίου 2022, 11:47

images

Σε επίπεδο προειδοποίησης για ξηρασία βρίσκεται επί του παρόντος το 46% της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και σε προειδοποίηση συναγερμού το 11%, σύμφωνα με ανάλυση της εξέλιξης και των επιπτώσεων της παρατεταμένης ξηρασίας στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε έκθεσή του με τίτλο «Η ξηρασία στην Ευρώπη — Ιούλιος 2022», η οποία αξιολογεί την κατάσταση της ξηρασίας στην Ευρώπη βάσει του έργου του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας. Σύμφωνα με την ανάλυση, ένα μεγάλος μέρος της ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο για ξηρασία, κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με έλλειμμα υγρασίας του εδάφους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των φυτών.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, δήλωσε ότι «h κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών θέτει την επιστήμη και την τεχνολογία στην υπηρεσία της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση αυτή βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση ώστε να προστατεύσουμε τα δάση, τις σοδειές και τους υδάτινους πόρους μας».

Περιορισμοί στη χρήση υδάτων 

Σημειώνεται ότι η υδατική και θερμική καταπόνηση επιφέρει χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, οι οποίες ήδη ήταν αρνητικές για τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες.

Ως εκ τούτου, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών τους και σε κάποιο βαθμό επηρεάζονται και η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ιταλία, η λεκάνη του Πάδου είναι αντιμέτωπη με το υψηλότερο επίπεδο ξηρασίας. Επίσης, πέντε ιταλικές περιφέρειες έχουν κηρύξει έντονη ξηρασία, ενώ η λειψυδρία ανάγκασε τους δήμους να επιβάλουν πολλαπλούς περιορισμούς στη χρήση των υδάτων. Ακόμη, παρόμοια περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί και στη Γαλλία.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα