ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας η Καταλωνία

02 Φεβρουαρίου 2024, 06:58

images

Η Βαρκελώνη και μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής της Καταλονίας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας από την Πέμπτη, με εισαγωγή αυστηρότερων περιορισμών στη χρήση νερού, μετά από τρία χρόνια χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Περ Αραγονές ανακοίνωσε νέους περιορισμούς μετά την πτώση της στάθμης του νερού σε ταμιευτήρες στην περιοχή , κάτω από το 16% της πλήρους χωρητικότητας.

Αυτό είναι το σημείο αναφοράς που έθεσαν οι αρχές για την εφαρμογή ενός νέου γύρου μέτρων εξοικονόμησης νερού που θα επηρεάσει περίπου έξι εκατομμύρια πολίτες.

«Η Καταλονία υφίσταται τη χειρότερη ξηρασία από τον περασμένο αιώνα.Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ τόσο μεγάλη και έντονη ξηρασία από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία βροχοπτώσεων», ανέφερε ο Αραγονές.

Τα επίπεδα των όμβριων υδάτων σε ορισμένες δεξαμενές στην Καταλονία είναι τόσο χαμηλά που παλιές γέφυρες και ένα καμπαναριό εκκλησίας έχουν επανέλθει στην επιφάνεια.

Τα έκτακτα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την ημερήσια ποσότητα νερού που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά και τα τοπικά συμβούλια από 210 σε 200 λίτρα ανά άτομο.

Εάν η ξηρασία επιδεινωθεί, το όριο θα μπορούσε να μειωθεί στα 180 λίτρα και μετά στα 160 λίτρα.

Οι περιορισμοί στη χρήση του νερού θα ισχύουν στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Βαρκελώνης και σε 201 γύρω τοπικά συμβούλια, επηρεάζοντας περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση του γλυκού νερού στις πισίνες, με ορισμένες εξαιρέσεις για αναγνωρισμένη χρήση στον αθλητισμό. Τα αυτοκίνητα μπορούν πλέον να πλυθούν μόνο με ανακυκλωμένο νερό και οι δημόσιοι κήποι να ποτίζονται με υπόγεια νερά.

Αυστηρότεροι περιορισμοί, όπως το κλείσιμο των ντους στα γυμναστήρια και η πλήρης απαγόρευση του ποτίσματος στα δημόσια πάρκα, θα μπορούσαν να εισαχθούν εάν η ξηρασία συνεχιστεί.

Οι εκμεταλλεύσεις και οι βιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν επίσης μεγαλύτερες περικοπές.

Τα έκτακτα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών κατά 80%, διπλασιάζοντας τη μείωση κατά 40 τοις εκατό που εισήχθη τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι βιομηχανίες πρέπει να μειώσουν τη χρήση νερού κατά 25 τοις εκατό, ενώ προηγουμένως ήταν 15 τοις εκατό.

Οι βροχοπτώσεις ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο στην Καταλονία τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ξηρασία διήρκεσε περισσότερο από το διπλάσιο από την προηγούμενη περίοδο ξηρασίας το 2008, δήλωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

«Αν συνεχιστεί για έναν ακόμη χρόνο, η κατάσταση θα είναι καταστροφική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών και περιβαλλοντικών μηχανικών στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας, Χαβιέ Σάντσεζ Βίλα.

Οι ηγέτες της καταλανικής κυβέρνησης πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα με την Υπουργό οικολογίας της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα, για να συζητήσουν τη βοήθεια που θα μπορούσαν να λάβουν από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Όπως και η Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, η νότια περιοχή της Ανδαλουσίας είναι άλλη μια περιοχή που παλεύει με τη σοβαρή ξηρασία.

Οι περιφερειακές αρχές εκεί έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν περιορισμοί στη χρήση του νερού στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα αυτό το καλοκαίρι, εάν δεν επιστρέψει η βροχή.

Η Ανδαλουσία και η Καταλονία είναι οι δύο πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ισπανίας.

«Χρειαζόμαστε 30 ημέρες συνεχούς βροχής», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Χουάν Μανουέλ Μορένο.

Η Καταλονία έχει κατασκευάσει μονάδες αφαλάτωσης και έχει υιοθετήσει άλλα μέτρα, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η χρήση τόσο των λυμάτων όσο και των υπόγειων υδάτων.

Σχετικά Άρθρα