ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε καμία χώρα δεν υπάρχει φάρμακο ευλογιάς των πιθήκων

04 Αυγούστου 2022, 13:39

images

Δεν ευσταθούν οι δηλώσεις για έλλειψη ειδικών φαρμάκων κατά της ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρει στο YgeiaWatch ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπ. Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, καθώς όπως σημειώνει δεν υπάρχουν ακόμη σε καμία χώρα τέτοια φάρμακα.

Έπειτα από μία σειρά δημοσιευμάτων με δηλώσεις από τη μητέρα του 40χρονου, ο οποίος είναι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε μέχρι τώρα στην Κύπρο, οι οποίες αναφέρονται σε έλλειψη φαρμάκων κατά της νόσου για την περίθαλψη του ασθενή, ο κ. Αθανασίου διευκρινίζει ότι τα αντιϊκά φάρμακα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μιλώντας στο YgeiaWatch ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι γίνονται ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας για να σταλούν εντός των ημερών τα εμβόλια κατά της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας βρίσκεται σε επαφές με ομολόγους του, γειτονικών χωρών, για τον σκοπό αυτό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «από  τη στιγμή που έχουμε το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό, η Κύπρος  προχωρεί σε ενέργειες έτσι ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία παραλαβής  των εμβολίων, ενώ την ίδια ώρα γίνονται και ενέργειες από τον ίδιο τον  Υπουργό Υγείας με γειτονικές χώρες αν μπορούν να εφοδιάσουν με μια μικρή ποσότητα τη χώρα μας μέχρι να αφιχθεί η ποσότητα 1,400 δόσεων εμβολίων».

Το σημαντικό είναι, ανέφερε, ότι από την πρώτη στιγμή η Κύπρος είχε ενταχθεί στον μηχανισμό κοινής προμήθειας φαρμάκων και εμβολίων για τη νόσο, άρα καμία χώρα δεν έχει στη διάθεση της είτε εμβόλια είτε φάρμακα.

Εντός της Κύπρου οι επαφές του ασθενή

Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας, ο εντοπισμός του περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο έγινε μετά από τη διενέργεια μοριακής εργαστηριακής εξέτασης από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και αφορά άντρα ηλικίας 40 ετών με ιστορικό ταξιδιού με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των  πιθήκων.

Ακόμη, από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα μεταφοράς και διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών και το περιστατικό νοσηλεύεται στον ειδικά  διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (ΓΝ Λευκωσίας) για  παρακολούθηση και περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης του.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι ο ασθενής τυγχάνει της αναγκαίας φαρμακευτικής περίθαλψης και η υγεία του ασθενή παρακολουθείται.

Όπως ανέφερε, ο ασθενής είχε παρουσιάσει αρχικά κάποια συμπτώματα και επισκέφθηκε τον προσωπικό του ιατρό, ο οποίος ακολούθως τον παρέπεμψε στο ΓΝ Λευκωσίας.

Αναφορικά με τις επαφές του ασθενή, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό και βρίσκονται εντός της Κύπρου, ωστόσο δεν έχουν τεθεί σε περιορισμό επειδή δεν έχουν παρουσιάσει κάποια συμπτώματα αυτής της νόσου.

Σημειώνεται ότι για να μπορεί να αποφευχθεί οποιαδήποτε διασπορά του ιού και να προληφθεί είναι σημαντικό όταν κάποιος αναπτύξει σύμπτωμα που συνάδει με την ευλογιά των πιθήκων, άμεσα να επικοινωνεί με τον προσωπικό του γιατρό για να δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα