ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε καλό δρόμο η ένταξη εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ

22 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία ένταξης τουλάχιστον μίας εξωσωματικής θεραπείας εξολοκλήρου στο ΓεΣΥ, καθώς υπήρξε μία θετική ανταπόκριση στη χθεσινή σύσκεψη που είχαν οι αρμόδιοι φορείς.

Συγκεκριμένα, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας μεταξύ του Υπ. Υγείας και της διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπο Πάζαρο για την προώθηση της πρότασης του βουλευτή που κατέθεσε στη Βουλή που αφορά την ένταξη των εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ.

Ακόμη, στη σύσκεψη παρευρέθηκαν η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η Ανώτερη Λειτουργός των Ιατρικών Υπηρεσιών Καρολίνα Στυλιανού, ο Αναπληρωτής Διευθυντής ΟΑΥ  Άθως Τσινωντίδης, και η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ η Μόνικα Κυριάκου.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία μιλώντας στο YgeiaWatch, ο κ. Πάζαρος ανέφερε ότι υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα για την ολοκλήρωση της πρότασης και από τις δύο πλευρές και ότι θα γίνει μία ανταλλαγή εισηγήσεων μεταξύ του ΟΑΥ και του υπουργείου υγείας, ώστε να οδηγηθεί μετέπειτα η πρόταση αυτή στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Επίσης, συζητήθηκαν και κάποια σημεία που προβλημάτισαν σε προηγούμενες συσκέψεις, αλλά αναμένονται θετικές εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι δεν έχει δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την έκβαση κάποιων αποφάσεων και ενεργειών.

Αναφορικά με την εισαγωγή κριτηρίων για το ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν παροχή της πρώτης εξωσωματικής θεραπείας, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουν οριστεί κάποια κριτήρια για τους δικαιούχους, μέχρι να ετοιμαστεί ένα άλλο σχέδιο σχετικά με αυτό. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε μελλοντικό στάδιο θα γίνει και αυτό, έτσι ώστε να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης αυτή η δυνατότητα που παρέχει η εν λόγω πρόταση.

Ερωτηθείς για τη διενέργεια μελέτης από τον ΟΑΥ για την εφαρμογή της πρότασης και το κόστος, σχολίασε ότι θα γίνει μία μικρή μελέτη για να καλύπτεται εξ ολοκλήρου η 1η προσπάθεια εξωσωματικής θεραπείας από το ΓεΣΥ και το πιθανότερο σε μεταγενέστερο στάδιο να διεξαχθεί άλλη μελέτη που να αφορά ολόκληρο τον κύκλο των θεραπειών αυτών. «Στόχος είναι η εξοικονόμηση κονδυλίου», σημείωσε.

Ο κ. Πάζαρος, υποδεικνύει ότι «η ένταξη της εξωσωματικής θεραπείας στο ΓεΣΥ, σε πρώτη φάση για μία φορά μόνο, θα απαλλάξει τα υπογόνιμα ζευγάρια από το μεγάλο οικονομικό βάρος που φέρουν, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι χαμηλοί μισθοί των νέων μας και το ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να επαναληφθεί δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία».

Υπογραμμίζει ότι «στόχος της προσπάθειας είναι να ενταχθεί σταδιακά ολόκληρος ο κύκλος εξωσωματικών θεραπειών στο ΓεΣΥ, γι’ αυτό εξάλλου δημιουργήθηκε το ΓεΣΥ, για να παρέχει στον κάθε φορολογούμενο πολίτη ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, θεραπείας και φροντίδας».

Τι καλύπτεται από το ΓεΣΥ

Για τους δικαιούχους που επιθυμούν και επιδιώκουν να προβούν σε εξωσωματική θεραπεία γονιμοποίησης, μέσα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ στον παρόν στάδιο, καλύπτονται ήδη μέχρι τρεις προσπάθειες από €2500 για την κάθε μία. Σημειώνεται ότι μία εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να κοστίζει συνολικά από €8 χιλ. έως €10 χιλ.

Εντούτοις, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάζαρου, ένα ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες από μία προσπάθειες για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά λόγω του κόστους και της οικονομικής του δυσχέρειας, θα προβεί μόνο σε μία προσπάθεια, η οποία ενδεχομένως να μην είναι πετυχημένη.

Η εν λόγω πρόταση αποτελεί απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η οποία αγκαλιάστηκε από όλα τα κόμματα, καθώς μία τέτοια εφαρμογή θα απαλλάξει τα υπογόνιμα ζευγάρια από το μεγάλο οικονομικό κόστος που έχουν και ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές φορές απαιτείται δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εξωσωματική θεραπεία.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα