ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε επιφυλακή η Κύπρος για περιστατικά ηπατίτιδας

11 Μαΐου 2022, 17:30

images

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εμφάνιση νέων περιστατικών ηπατίτιδας σε παιδιά στην Κύπρο, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν νέα περιστατικά.

Σε τηλεοπτική παρέμβαση τον ΑΝΤ1 η Παιδίατρος και Λοιμωξιολόγος Μαρία Κολιού ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στην Κύπρο σχετικά με τη νόσο, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνεται παρακολούθηση της κατάστασης και να τηρούνται κάποια μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών και καθαριότητα».

Σημείωσε επίσης ότι στα νηπιαγωγεία και στους σταθμούς πρέπει να γίνεται πλύσιμο των παιχνιδιών τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθαριότητα.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό στην Κύπρο, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας είναι σε επιφυλακή.

Επίσης ανέφερε ότι «αν υπάρξει οποιοδήποτε περιστατικό θα το ανακοινώσουμε».

ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, τα οποία πλησιάζουν τα 350 κρούσματα και έχουν εντοπιστεί σε 20 χώρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια ενδεικτική αιτιολογία της νόσου, καθώς επίσης τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται να εμφανίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών και καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία.

Τα κυριότερα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας με βάση τα περιστατικά, αφορούν γαστρεντερικά συμπτώματα κυρίως κοιλιακού πόνου, διάρροια, εμετού, συχνά ακολουθούμενα από εμφάνιση ίκτερου. Επίσης, η πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφάνισε πυρετό.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας με βάση τον ορισμό που έχει καθοριστεί από το ECDC και κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενημέρωσε για τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδία ηλικίας 5 και  4 ετών, που νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

Το Υπ. Υγείας κάλεσε τους γονείς εάν παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα όπως: γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς, να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους.

Προστασία και πρόληψη

Για προστασία και πρόληψη από τη νόσο συστήνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και η κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα.

Επιπρόσθετα, συστήνεται η παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και η αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα