ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εγρήγορση για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

29 Απριλίου 2022, 18:00

images

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας αναφορικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα κυρίως στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων δύο περιστατικών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας είναι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών και καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική.

Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας (WHO, ECDC, CDC) συνεργάζονται έτσι ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας, ενώ τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού (τύπος 41) ως την επικρατέστερη αιτία.

Τα κυριότερα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας με βάση τα περιστατικά, αφορούν γαστρεντερικά συμπτώματα κυρίως κοιλιακού πόνου, διάρροια, εμετού, συχνά ακολουθούμενα από εμφάνιση ίκτερου. Επίσης, η πλειονότητα των περιστατικών δεν εμφάνισε πυρετό.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας με βάση τον ορισμό που έχει καθοριστεί από το ECDC και κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενημέρωσε για τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδία ηλικίας 5 και  4 ετών, που νόσησαν το Νοέμβριο του 2021 και Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

Το Υπ. Υγείας κάλεσε τους γονείς εάν παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα όπως: γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς, να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους.

Προστασία και πρόληψη

Για προστασία και πρόληψη από τη νόσο συστήνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και η κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα.

Επιπρόσθετα, συστήνεται η παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων και η αποφυγή επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα.

Χορηγούνται εμβόλια, δεν φεύγει η νόσος

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον Alpha ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, ανέφερε ότι η ηπατίτιδα είναι μία νόσος η οποία δεν έφυγε και ούτε θα φύγει από τη ζωή μας.

Πρόσθεσε ότι η νόσος της οξείας ηπατίτιδας αφορά τη φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) του ανθρωπίνου σώματος, το οποίο προκύπτει όταν προσβληθεί από κάποιο παρόμοιο ιό (όπως η ηπατίτιδα Α έως Ε). Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκληθεί, συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ότι τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β χορηγούνται κανονικά στα Κύπρια παιδιά.

Κάνοντας αναφορά στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στην Αγγλία, δήλωσε ότι εκεί αριθμητικά εμφανίστηκαν 111 περιστατικά μέσα σε 3 μήνες.

Σημείωσε ότι, αυτό που έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στην Αγγλία είναι η άγνωστη και αδιευκρίνιστη αιτία των περιστατικών αυτών καθώς επίσης δεν είχαν γεωγραφική συσχέτιση μεταξύ τους. Διευκρίνισε ότι τα αίτια των περιστατικών αυτών μπορεί να συνδέονται αλλά και να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Ακολούθως ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που υπάρχει είναι πολύ μικρός, προσθέτοντας ότι τέτοια περιστατικά εμφανίζονται διαχρονικά στον κόσμο.

«Δεν υπάρχει περιθώριο ανησυχίας. Η συναγερμός αφορά μόνο τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση», σημείωσε.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα