ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εφαρμογή τα νέα δικαιώματα αδειών γονέων και φροντιστών

03 Αυγούστου 2022, 17:21

images

Τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 2 Αυγούστου νέοι κανόνες για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για γονείς και φροντιστές, οι οποίοι εγκρίθηκαν το 2019, και πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κανόνες αυτοί ορίζουν ελάχιστα πρότυπα για την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια και την άδεια φροντιστών και θεσπίζουν πρόσθετα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία και την οικογενειακή τους ζωή χωρίς να χρειάζεται να θυσιαστούν.

Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα αυτά προστίθενται στα υφιστάμενα δικαιώματα άδειας μητρότητας, και επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και αποτελούν βασικό ορόσημο για την οικοδόμηση μιας Ένωσης Ισότητας.

Τι προϋποθέτουν τα νέα δικαιώματα 

Ο στόχος της Οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποσκοπεί τόσο στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας όσο και στην υιοθέτηση της άδειας που σχετίζεται με την οικογένεια και των ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων.

Συνεπώς, η Οδηγία επιτρέπει την άδεια στους εργαζομένους να φροντίσουν συγγενείς που χρειάζονται υποστήριξη και γενικά σημαίνει ότι οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να συνδυάσουν την επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή τους.

Συγκεκριμένα, τα νέα δικαιώματα έχουν ως εξής:

-Άδεια πατρότητας: Οι εργαζόμενοι πατέρες δικαιούνται τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας γύρω στο χρονικό διάστημα της γέννησης του παιδιού. Η άδεια πατρότητας πρέπει να αποζημιώνεται τουλάχιστον στο επίπεδο των αποδοχών ασθενείας.

-Γονική άδεια: Κάθε γονέας δικαιούται τουλάχιστον τέσσερις μήνες γονικής άδειας, εκ των οποίων οι δύο μήνες είναι μετ' αποδοχών και δεν μεταβιβάζονται. Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν να λάβουν την άδεια τους με ευέλικτη μορφή, είτε πλήρους απασχόλησης, είτε μερικής απασχόλησης, είτε κατά τμήματα.

-Άδεια φροντιστή: Όλοι οι εργαζόμενοι που παρέχουν προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή άτομο που ζει στο ίδιο νοικοκυριό έχουν το δικαίωμα να λάβουν τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες άδειας φροντιστή ετησίως.

-Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας: Όλοι οι εργαζόμενοι γονείς με παιδιά ηλικίας τουλάχιστον έως οκτώ ετών και όλοι οι φροντιστές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μειωμένο ωράριο εργασίας, ευέλικτο ωράριο εργασίας και ευελιξία στον τόπο εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία, συνολικά το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ είναι 10,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Επιπλέον, μόνο το 68% των γυναικών με ευθύνες φροντίδας εργάζεται σε σύγκριση με το 81% των ανδρών με τα ίδια καθήκοντα.

Αξιολόγηση συμμόρφωσης των κρατών

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις Πολιτικές της Κατευθυντήριες γραμμές, η Επιτροπή θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η οποία θα συμβάλει στην ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας και στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Ακόμη, η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των νέων κανόνων, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ για τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των συστημάτων προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας.

Επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη καλούνται να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και σε επόμενο βήμα, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την πληρότητα και τη συμμόρφωση των εθνικών μέτρων που κοινοποιήθηκαν από κάθε κράτος μέλος και θα λάβει μέτρα εάν και όπου είναι απαραίτητο.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα