ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εφαρμογή αυστηροί περιορισμοί για καταχρήσεις

08 Νοεμβρίου 2019, 08:36

images

Εντός της επόμενης βδομάδας τίθενται σε εφαρμογή οι περιορισμοί σε ότι αφορά τις εξετάσεις από διάφορες ειδικότητες όπως αυτές της γυναικολογίας και της οφθαλμολογίας.

Σύμφωνα με τους διευθυντές του οργανισμού ασφάλισης υγείας, ο ΟΑΥ βρίσκεται πολύ κοντά στην υιοθέτηση κάποιων κανόνων λειτουργίας σε συγκεκριμένες ειδικότητες που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών πράξεων.

Μέχρι στιγμής ο οργανισμός εφάρμοσε περιορισμούς στη συνταγογράφηση ειδικών φαρμάκων από προσωπικούς ιατρούς αλλά και περιορισμούς στη συνταγογράφηση πέντε διαφορετικών ειδών εξετάσεων, για τις αλλεργίες, για τη βιταμίνη D, για ανοσολογικές εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, για τον θυρεοειδή και για τον ιό της γρίπης.

«Από βδομάδας θα εφαρμοστούν κανόνες και περιορισμοί για την γυναικολογία και την οφθαλμολογία και θα προχωρήσουμε με τις μεγάλες ειδικότητες που έχουν μεγάλο αριθμό ειδικών συμβεβλημένων ιατρών με το ΓεΣΥ και αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη χρήση», ανέφερε στο YgeiaWatch ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης.

Οι βασικές ειδικότητες που παρουσιάζουν μεγάλη χρήση είναι η γυναικολογία, η οφθαλμολογία και η καρδιολογία.

Οι ασφαλιστικές αυτές δικλίδες θα εφαρμοστούν μέσω του λογισμικού και οι ιατροί θα ενημερωθούν με την μορφή ανακοίνωσης, σημείωσε ο κ. Τσινωντίδης.

Σε ερώτηση με ποια κριτήρια θα εφαρμοστούν οι περιορισμοί αυτοί ο διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας Κωνσταντίνος Παναγίδης με τον οποίο μίλησε επίσης το YgeiaWatch, απάντησε ότι «ο οργανισμός εξέτασε κυρίως τις ειδικότητες με τους μεγάλους όγκους απαιτήσεων και ειδικότητες τις οποίες δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για να προσπαθήσει να ελέγξει την χρήση σε κάποιες ειδικότητες, ξεκινώντας από τις μεγάλες και καταλήγοντας στις μικρότερες».

Αρχικά, όπως επισήμανε ο κ Παναγίδης, «ξεκινήσαμε να βλέπουμε κάθε ειδικότητα ξεχωριστά ώστε να σκιαγραφήσουμε ποια συμπεριφορά εφάρμοσε μέχρι τώρα και να βάλουμε περιορισμούς όσον αφορά συνδυασμούς δραστηριοτήτων που δεν μπορούν να διενεργηθούν μαζί».

Θα τεθούν επίσης, είπε, περιορισμοί σε δραστηριότητες που δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται μέσα σε ένα συγκριμένο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και σε δραστηριότητες που πρέπει να γίνονται εφόσον έχει προηγηθεί κάποια άλλη.

Ένα άλλο μέτρο που θα εντάξει στο λογισμικό του σύστημα ο οργανισμός για περιορισμό των αχρείαστων εξετάσεων, είναι η εφαρμογή ερωτηματολόγιου για κάποιες δραστηριότητες, με βάση τις οποίες, ο ιατρός για να ζητήσει τη συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να δικαιολογήσει το γιατί θέλει να κάνει την ειδική αυτή εξέταση, απαντώντας σχετικό ερωτηματολόγιο.

Η σειρά των μέτρων αυτών εφαρμόζεται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες που απατούνται και που παρέχονται είναι αναγκαίες στην συγκεκριμένη περίπτωση του δικαιούχου και έχουν δοθεί με την ορθή ορθολογιστική σειρά που θα έπρεπε να εφαρμοστούν και όχι για να τιμωρήσουμε κάποιον, παρατήρησε.

Ένα παράδειγμα όπου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τέτοιες κατευθυντήριες οδηγίες αφορά την ειδικότητα της γυναικολογίας και την εξέταση για το τεστ Παπανικολάου το οποίο ενδείκνυται να γίνεται μια φορά τον χρόνο.

Για παράδειγμα ένας ασθενείς για να κάνει για δεύτερη φορά Παπ τεστ εντός ενός έτους θα πρέπει το πρώτο να έχει δείξει κάποια συγκεκριμένα πράγματα που να δικαιολογούν το δεύτερο τεστ στον χρόνο.

Ο οργανισμός έκανε την αξιολόγηση του με τους εμπειρογνώμονες που διαθέτει και το επόμενο στάδιο για την εφαρμογή των περιορισμών είναι να συμφωνήσουμε με τις επιστημονικές εταιρείες ως το αρμόδιο σώμα από την κάθε ειδικότητα, διευκρίνισε.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα