ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε δυο βδομάδες οι τιμές για τα ιδ. νοσηλευτήρια

17 Οκτωβρίου 2019, 08:02

images

Σε περίπου δύο βδομάδες αναμένονται να δοθούν ενδεικτικές τιμές για τα νοσηλευτήρια που αφορούν στη δεύτερη φάση του γενικού σχεδίου υγείας ανέφερε στο YgeiaWatch ο διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Για τον σκοπό αυτό, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, γίνονται σχετικές προεργασίες με καλή διάθεση και ειλικρίνεια και σε χρονικό διάστημα περίπου δύο βδομάδων αναμένεται να δοθεί στον ΠΑΣΙΝ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενδεικτική πρώτη κατάσταση καθορισμένων τιμών με τις οποίες θα καλείται ο οργανισμός να αποζημιώνει τα νοσηλευτήρια.

Σημείωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η νέα επίσημη συνάντηση μεταξύ του ΟΑΥ, του παγκύπριου ιατρικού συλλόγου (ΠΙΣ), και του παγκύπριου συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) με αντικείμενο το όλο θέμα.

Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη και οι σχετικές επαφές μεταξύ των αρμόδιων τεχνικών επιτροπών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του οργανισμού, η προσπάθεια του οργανισμού εστιάζεται στη συμφωνία βασικών παραμέτρων του πλαισίου με βάση το οποίο θα λειτουργεί η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Προσβλέπουμε, είπε, να συμφωνηθεί και επίσημα η ξεχωριστή αμοιβή ιατρού και νοσηλευτηρίου και ότι η τιμή του νοσηλευτηρίου θα είναι σταθερή και δεν θα αυξομειώνεται με βάση την τιμή μονάδας.

«Αυτά αναμένονται να καθοριστούν σύντομα έτσι ώστε να έχουμε ένα γενικό πλαίσιο για να μπορούμε να διαβουλευτούμε τα επί μέρους με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Στόχος είναι σε διάστημα περίπου δύο βδομάδων να δώσουμε τιμές», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες», όπως είπε, «αφού με το να δοθούν οι τιμές θα μπορούμε να μιλούμε για κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, κάτι που είναι φυσιολογικό σε μια διαβούλευση».

«Θεωρώ ότι γίνεται καλή δουλειά και από τις δύο πλευρές», ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι και τα ίδια τα νοσηλευτήρια καταλαβαίνουν ότι είναι μονόδρομος η ένταξή τους στο ΓεΣΥ εφόσον εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους.  

«Ο οργανισμός ασφάλισης υγείας χρειάζεται ιδιωτικά νοσηλευτήρια βιώσιμα, οπότε πρέπει να γίνει καλή δουλειά σε συνεργασία μαζί τους η οποία θα είναι στο πλαίσιο του σφαιρικού προϋπολογισμού αλλά και από την άλλη θα τους δίνει την άνεση της οικονομικής βιωσιμότητας», παρατήρησε.

Στην αντίπερα όχθη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΙΝ, Μαρίνος Σωτηρίου, μιλώντας στο Sigma ανέφερε ότι ο διάλογος έχει μείνει στάσιμος και ως εκ τούτου απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου παρουσιάζουν την εξέλιξη των διαβουλεύσεων σχετικά με τα αιτήματα τους και με εκείνα που έλαβαν.

«Έγιναν δύο συναντήσεις βασισμένες στα παλιά δεδομένα, ωστόσο δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό στο τραπέζι», είπε.

«Τα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται επί του εδάφους δεν συμβαδίζουν με τα όσα μας είχαν υποσχεθεί στο προεδρικό ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας», παρατήρησε.

Παρά τα πολλαπλά προβλήματα στον τομέα της υγείας, ειδικότερα όσον αφορά στα κρατικά νοσηλευτήρια και τις κόντρες που προκαλούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αριθμοί δείχνουν ενδυναμωμένο το ΓεΣΥ.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών ανέρχεται στους 554 εκ των οποίων οι 146 ανήκουν στον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥπΥ) ενώ οι ειδικοί ιατροί ανέρχονται στους 1031 εκ των οποίων 532 υπάγονται στον ΟΚΥπΥ.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα