ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε αναμονή η απογευματινή λειτουργία νοσηλευτηρίων

30 Μαΐου 2022, 16:00

images

Σε αναμονή εξακολουθεί να βρίσκεται η εφαρμογή της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων που στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, με την προσδοκία επίλυσης εκκρεμή ζητημάτων.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι βρίσκονται σε στάδιο διαβουλεύσεων για τελική συμφωνία με τις συντεχνίες κυβερνητικών ιατρών και νοσηλευτών.

Πρόσθεσε ότι έγινε συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για το εν λόγω θέμα και αναμένεται απάντηση το συντομότερο από την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), η οποία φαίνεται να έχει κάποιες επιφυλάξεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαριλάου, η απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων αφορά τα εξωτερικά ιατρεία και πρόκειται να λειτουργούν από τις 3:30 έως 6:30 το απόγευμα. Αναφορικά με τα χειρουργεία πρόσθεσε ότι αυτά είναι προγραμματισμένα ανεξαρτήτως από το ωράριο.

«Δεν είναι θέμα τα λεφτά»

Ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας έγινε μία πρόταση από τον ΟΚΥπΥ για την απογευματινή λειτουργία των νοσηλευτηρίων και μία αντιπρόταση εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ. Όπως δήλωσε, η ΠΑΣΥΝΟ αναμένει απάντηση από τον ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, «δεν είναι θέμα τα λεφτά», όσον αφορά το ποσό πληρωμής των νοσηλευτών, για να κλείσει η συμφωνία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε 3 ζητήματα τα οποία εκκρεμούν να επιλυθούν, ενώ θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εφαρμογή της απογευματινής λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Το πρώτο ζήτημα αφορά το πρόβλημα της εκτεταμένης αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) για 24 έως και 48 ώρες, ειδικά στο ΓΝ Λευκωσίας, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, προσθέτοντας ότι μόνο τα περιστατικά από τα χειρουργεία καταλαμβάνουν 7-8 κλίνες.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε, είναι η δύσκολη ανταπόκριση του προσωπικού των νοσηλευτηρίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον η πλειοψηφία αυτή την περίοδο παίρνει τις άδειες του καλοκαιριού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΠΑΣΥΝΟ πρότεινε η απογευματινή λειτουργία να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη και όχι εντός του καλοκαιριού.

Το τρίτο ζήτημα αφορά την υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου δεν γίνεται σωστή διαχείριση του προσωπικού, καθώς επίσης είναι μειωμένος ο αριθμός των νοσηλευτών, προσθέτοντας ότι λόγω των αυξημένων περιστατικών εξαιτίας του Covid-19 έχουν δημιουργηθεί επιπρόσθετοι θάλαμοι, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως.

Ο κ. Γεωργίου δήλωσε επίσης ότι γίνονται διαβουλεύσεις για το ποιοι θάλαμοι θα ανοίξουν και ποιοι θα κλείσουν. Ακόμη, έγινε πρόταση για να ανοίξουν νέες θέσεις για νοσηλευτές, «αλλά αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ΟΚΥπΥ», πρόσθεσε. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα