ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε 82 σχολικά κτήρια δεν ολοκληρώθηκαν αντισεισμικές αναβαθμίσεις

13 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Σε 82 δημόσια σχολικά κτήρια παγκύπρια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι αντισεισμικές αναβαθμίσεις, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος της αντισεισμικής αναβάθμισης των δημόσιων σχολικών κτηρίων αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνου Φακοντή, η κ. Μιχαηλίδου δίνει στοιχεία σε πόσα δημόσια κτήρια δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αντισεισμικής αναβάθμισης.

Ειδικότερα, στην επαρχία Λευκωσίας δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σε 33 δημόσια σχολικά κτήρια (ποσοστό 12%), στην επαρχία Λάρνακας/Αμμοχώστο σε 19 σχολικά κτήρια (ποσοστό 11%), στην επαρχία Λεμεσού σε 20 σχολικά κτήρια (ποσοστό 11%) και στην επαρχία Πάφου σε 10 εκπαιδευτήρια (ποσοστό 10%).

Ακόμη, η κ. Μιχαηλίδου, απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ανέφερε ότι σε σχέση με τον αριθμό και ποσοστό των δημοσίων σχολείων ανά επαρχία που δεν κατέχουν πιστοποιητικά τελικής έγκρισης , σημειώνει ότι δεν απαιτείται η εξασφάλιση τέτοιων πιστοποιητικών για αναπτύξεις που διενεργούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ωστόσο, η εναρμόνιση των κυβερνητικών αναπτύξεων προς τους σκοπούς και στόχους του Σχεδίου Ανάπτυξης είναι απαραίτητη γιαορθολογικό προγραμματισμό, ρύθμιση και αποτελεσματικό έλεγχο της ανάπτυξης, προσθέτει, και για το σκοπό αυτό υποβάλλονται για απόψεις όλα τα προσχέδια της εκάστοτε ανάπτυξης στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και σε άλλους αρμόδιους φορείς.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία ανά επαρχία στα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί αντισεισμικοί κώδικες, η υπουργός ενημερώνει ότι τέτοιες αναπτύξεις υλοποιούνται μέσα στο πλαίσιο της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας κατά το χρόνο ανέγερσής τους, λαμβάνοντας έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Δεν κατέχουν στοιχεία πιστοποιητικών ιδιωτικών σχολείων 

Η κ. Μιχαηλίδου, αναφέρει επίσης ότι σε σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία, ότι τα πλείστα έλαβαν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) πριν το 2019 όταν ήταν σε ισχύ οι περί Ιδιωτικών Σχολείων και Φροντιστηρίων Νόμοι του 1971 έως 2012, στους οποίους δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ανάγκη υποβολής πιστοποιητικού τελικής έγκρισης.

Εντούτοις, ο τροποποιητικός νόμος του 2019 απαιτεί πλέον από όλα τα υπό ίδρυση σχολεία, μαζί με την αίτησή τους, να υποβάλουν αντίγραφο της αίτησης για έκδοση πιστοποιητικού τελικής έκδοσης από την αρμόδια αρχή.  

Συνεπώς, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν υποχρέωση να αποστείλουν το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης εντός τεσσάρων ετών, από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού λειτουργίας από το ΥΠΑΝ.

Ως εκ τούτου, στην παρούσα φάση το ΥΠΑΝ δεν έχει στη διάθεσή του τα ζητούμενα στοιχεία που αφορούν τα ιδιωτικά σχολεία, δηλώνει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα