ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη οι προσωπικοί γιατροί

15 Ιουνίου 2022, 11:37

images

Σε  τρίωρη στάση εργασίας κατέρχονται αύριο Πέμπτη από τις 9 μέχρι τις 12  το μεσημέρι στα κέντρα υγείας οι προσωπικοί γιατροί διαμαρτυρόμενοι για  τον τρόπο που συμφωνήθηκε από πλευράς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών  Υγείας (ΟΚΥπΥ) και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), η λειτουργία των  εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ.

Όπως  δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών  Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, «σκοπός δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους  ασθενείς, είναι για να εκπέμψουμε την δυσαρέσκεια και ανησυχία μας ως  γιατροί αλλά και ως πολίτες ότι παίρνονται αποφάσεις χωρίς εμάς».

Ο  κ. Κούμας ξεκαθάρισε ότι η ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι εναντίον των εφημερευόντων  ιατρείων. «Από εκεί και πέρα όμως, αυτοί που είναι υπεύθυνοι είχαν την  ευθύνη εδώ και τρία χρόνια να τα οργανώσουν. Έπρεπε να τα οργανώσουν  στην βάση ενός δομημένου παραγωγικού διαλόγου ώστε να διασφαλίζεται η  ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς», είπε.

Διευκρίνισε  ότι «στις πόλεις έχουμε εφημερεύοντα και στις αγροτικές περιοχές όχι»,  αναφέροντας ότι «οι ασθένειες δεν είναι αλά καρτ που εμφανίζονται, δεν  έχουν ωράριο, δεν είναι από τις 3 το απόγευμα μέχρι τις 7 την Κυριακή».

«Κάποια  πράγματα πρέπει να είμαστε σωστοί ιατρικά. Όταν υπάρχουν γιατροί οι  οποίοι εργοδοτούνται, έχουν συμφωνημένο ωράριο, συμφωνημένο  καθηκοντολόγιο πρέπει όλα αυτά να τα λαμβάνεις υπόψη σου. Και δεν  μπορείς να τους δίνει οδηγίες μέσω εγκυκλίου από την στιγμή που ο ΟΑΥ  ουκ και λίγες φορές είπε ότι δεν είναι εργοδότης των γιατρών αυτών που  συμμετέχουν στο ΓεΣΥ», επεσήμανε.

Σημείωσε  ότι οι αποφάσεις για συμφωνίες λήφθηκαν χωρίς τους γιατρούς. «Τους  έχουμε καλέσει από τις 23 Μαρτίου, έχουν γίνει μόνο δύο συναντήσεις,  αναγκάστηκε ο Υπουργός να μας καλέσει αλλά δεν έγινε συζήτηση γιατί δεν  υπήρχε πρόταση. Τους παρακαλούσαμε να μας δώσουν πρόταση, τι σκέφτονται  να κάνουν ώστε να μπορούμε κι εμείς να υποβάλουμε απόψεις. Την πρόταση  μας την έδωσαν πριν οκτώ ημέρες. Γράψαμε στον ΟΚΥπΥ ότι διαφωνούμε αλλά  πήγαν και συμφώνησαν», πρόσθεσε.

Ανέφερε  ότι η συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ για τα εφημερεύοντα ιατρεία είναι  «εμπαιγμός προς την ιατρική κοινότητα και παραβιάζονται τα εργασιακά της  δικαιώματα».

Δεν  μπορεί αυτό το πράγμα να συμβαίνει τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του  ΓεΣΥ, συνέχισε, που η βασική του φιλοσοφία είναι ισότητα και καθολική  πρόσβαση στην υγεία και παραβιάζεται τώρα με την συμφωνία των δύο  οργανισμών για την λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων.

Ο  κ. Κούμας ανέφερε ότι η τρίωρη στάση των προσωπικών γιατρών την Πέμπτη,  ακολουθεί όλα τα βήματα που καθορίζει το καταστατικό της Οργάνωσης.


Σχετικά Άρθρα