ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σάρκωμα: Δεύτερο πιο συχνό είδος καρκίνου στα παιδιά

30 Ιουνίου 2023, 18:04

images

Δεύτερο πιο συχνό είδος καρκίνου στα παιδιά, είναι τα σαρκώματα ενώ στους ενήλικες είναι σπανιότερο, σύμφωνα με την παθολόγο και ογκολόγο Αναστασία Κωνσταντινίδου.

Στην Ενημερωτική Ημερίδα του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα «Σαρκώματα: διεπιστημονική συζήτηση των επαγγελματιών υγείας» στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου σημειώθηκε ότι εξαιτίας της σπανιότητας της πάθησης των σαρκωμάτων, είναι απαραίτητο να υπάρχει διεπιστημονική διαχείριση τέτοιων περιστατικών με στόχο να δοθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία στον ασθενή.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο η λειτουργία Διεπιστημονικών συναντήσεων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων και με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται συσσωρευμένη γνώση από κλινικές μελέτες με αποδεδειγμένη την αποτελεσματικότητα θεραπειών.

Σημειώνεται ότι η Ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τα Σαρκώματα που είναι ο Ιούλιος.

Ειδικότερα, το σάρκωμα αποτελεί μια ιδιαίτερη και σχετικά σπάνια κατηγορία καλοηθών όγκων και αναπτύσσεται από τον συνδετικό ιστό με μεγάλη τάση διήθησης και του οποίου η μεταστατική εξάπλωση γίνεται κυρίως δια της αιματικής οδού. Ακόμη, επειδή ο συνδετικός ιστός απλώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό, τα σαρκώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Σύμφωνα με την Δρ Κωνσταντινίδου, τα σαρκώματα είναι μια δύσκολη υπόθεση και χρειάζεσαι τη συνδρομή πολλών ειδικών.

«Δεν ξέρουμε από πού προέρχονται τα σαρκώματα. Έχουμε συνδέσει μερικά από αυτά με γενετικά νοσήματα», δήλωσε.

Όπως ανέφερε σύμφωνα με δεδομένα, από το 2018 μαζί σήμερα έχουν διαγνωσθεί 298 καινούργια περιστατικά σαρκώματος, ενώ ο μέσος όρος καινούργιων περιστατικών που διαγιγνώσκονται κάθε έτος ανέρχεται στα 55.

Αναφορικά με το πώς θεραπεύονται τα σαρκώματα, εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται, όπως το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία και η συστηματική θεραπεία.

Σημείωσε ότι το χειρουργείο έχει πρώτο, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. «Είναι σημαντικό ο χειρουργός που θα χειρουργήσει πρώτος τα σαρκώματα, όπου και να βρίσκονται αυτά, να κάνει αυτή τη δουλειά σωστά», είπε.

Επιπλέον, μελετούνται πολλά μοριακά μονοπάτια και πολλά καινούργια φάρμακα είναι διαθετημένα για τα σαρκώματα, που τα περισσότερα από αυτά είναι στοχευμένα στις διάφορες γενετικές αλλαγές που εισέρχονται στα σαρκώματα, συμπληρώνει.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν στόχοι για φάρμακα και άρα η λογική είναι να τα ανακαλύψουμε», δήλωσε.

Η ιστοπαθολόγος Δρ Παναγιώτα Καρά, ανέφερε ότι πολύ σημαντικό στοιχείο στη διάγνωση του σαρκώματος είναι η εντόπιση του όγκου, καθώς είναι μια από τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται ένας ιστοπαθολόγος.

Σημείωσε ακόμη ότι οι πιο συχνές θέσεις εντόπισης των σαρκωμάτων είναι τα άκρα, η περιοχή κεφαλής τραχήλου, το κρανίο, ο γαστρεντερολογικός σωλήνας, η περιοχή της πυέλου και η περιοχή του θώρακα.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα