ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σαφάρι ελέγχων για ασφάλεια τροφίμων ενόψει καλοκαιριού

13 Ιουνίου 2023, 10:20

images

Η υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων ενόψει του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών απασχολεί την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Πάφου, η οποία εντατικοποιεί τους ελέγχους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Χρίστου, Προϊστάμενος Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Πάφου, ανέφερε πως ήδη αυτή την εποχή η Υπηρεσία έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα υποστατικά τροφίμων. Στόχος είναι να επιθεωρήσουν όλα τα υποστατικά. «Προσπάθεια μας είναι να δούμε όλη την αλυσίδα παρασκευής τροφίμων όλων των υποστατικών, να δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες και να προλάβουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατάσταση δυνατόν να δημιουργηθεί σε αυτά τα υποστατικά που πιθανόν να έχουν κάποιες ελλείψεις», είπε.

«Είμαστε αυστηροί και έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στο προσωπικό μας να είναι αυστηροί σε τέτοιου είδους επιθεωρήσεις», είπε ο κ. Χρίστου, σημειώνοντας πως θα γίνει και δεύτερη και τρίτη επιθεώρηση.

Πρόσθεσε πως στους ελέγχους που κάνει η Υπηρεσία περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν τα υποστατικά, όπως σήμανση και ποιότητα και εκεί που ενδεχομένως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης λαμβάνουν και δείγματα για εργαστηριακούς ελέγχους.

Προσπάθεια καταπολέμησης κουνουπιών και ποντίκων

Παράλληλα με τους ελέγχους, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πάφου, εντατικοποιεί αυτή την περίοδο την προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών στους ανοιχτούς χώρους στα αργάκια τα οποία βρίσκονται εντός δημοτικών ορίων.

Ο κ. Χρίστου σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, προσθέτοντας πως μόνο δύο παράπονα υποβλήθηκαν στην υπηρεσία του και έχουν διερευνηθεί και τα δύο. Στην όξυνση του προβλήματος συνέβαλαν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Είπε πως τοποθετούν βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών τα οποία δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον ή επηρεάζουν οποιαδήποτε άλλα έντομα στην πηγή που είναι το στάσιμο το νερό.

Παράλληλα διεξάγουν προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τους τρόπους αποφυγής εκκόλαψης κουνουπιών.

Επίσης, συνεχίζεται και εντατικοποιείται η τοποθέτηση μόνιμων σταθμών καταπολέμησης της ποντίκας, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο που έχει παρατηρηθεί έξαρση. Σ’ αυτούς τους σταθμούς, σημείωσε ο κ. Χρίστου, τοποθετούν κατάλληλα τρωκτικοκτόνα με στόχο να μειώσουν όσο γίνεται τον πληθυσμό της ποντίκας η οποία βρίσκει ιδανικές εστίες πολλαπλασιασμού σε κάποιες περιοχές οι οποίες έχουν διάφορα αντικείμενα, σωρούς κλαδιών κ.λπ. «Στόχος μας είναι να μην έχουμε μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο», τόνισε, καταλήγοντας.



Σχετικά Άρθρα