ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Κυριακίδου: Κάθε στιγμή είναι καλό να κόψεις το κάπνισμα

31 Μαΐου 2021, 15:27

images

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Καπνό, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, η Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι "η χρήση καπνού είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί", τόνισε ότι "είναι η κύρια αιτία πρόληψης καρκίνου, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδονται στον καπνό" και επεσήμανε ότι "με το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, προτείνουμε τολμηρές και φιλόδοξες δράσεις για την πρόληψη της μείωσης της χρήσης καπνού".

Η Επίτροπος υπενθυμίζει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ότι η Κομισιόν έχει θέσει ένα πολύ σαφή στόχο - να δημιουργήσει μια γενιά χωρίς καπνό στην Ευρώπη, όπου λιγότερο από το 5% των ανθρώπων χρησιμοποιούν καπνό έως το 2040.

Όπως είπε "αυτό θα ήταν σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με το 25% περίπου σήμερα. Και η μείωση της χρήσης καπνού είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου".

"Χωρίς χρήση καπνού, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα. Η κρίση COVID-19 υπογράμμισε την ευπάθεια των καπνιστών, οι οποίοι έχουν έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών και θανάτου από τον ιό", προειδοποίησε η Επίτροπος.

"Αλλά το να σταματήσεις μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε", τόνισε και διευκρίνισε ότι "πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα να αφήσουμε το κάπνισμα πίσω".

"Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια win-win κατάσταση σε όλες τις ηλικίες, πάντα", καλώντας σε πιο αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, "ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε ανηλίκους και τις εκστρατείες για την εγκατάλειψη του καπνίσματος".

"Το μήνυμά μου είναι απλό: Το να σταματήσεις σώζεις τη ζωή σου: Κάθε στιγμή είναι καλό να το κόψεις, ακόμα κι αν κάπνιζες για πάντα".

Σχετικά Άρθρα